Scrisoarea trimisă de avocatul american președintelui român Klaus Iohannis este menționată în cererea senatorilor.

Șapte senatori democrați cer Departamentului de Justiție să verifice dacă Rudolf Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, a respectat regulile Foreign Agents Registration Act (FARA), în urma relatărilor recente din presă care sugerează că a "desfășurat o serie de activități politice și de relații publice în numele unor entități străine", scrie News.ro.

Cei șapte senatori americani fac referire și la scrisoarea transmisă recent de către Giuliani autorităților române, în care critică anchetele anticorupție din țara noastră, având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA.

În prezent avocat privat al lui Donald Trump, Giuliani a scris președintelui Klaus Iohannis și altor oficiali români, cerând verificarea protocoalelor și stoparea presiunilor asupra judecătorilor. Giuliani a condamnat protocoalele încheiate de Laura Codruța Kovesi și George Maior, actualul ambasador al României la Washington, ba chiar a susținut că este necesară o amnistie a celor care au fost condamnați în baza acestor protocoale încheiate între Parchetul General și SRI.

Ulterior, Giuliani a confirmat că a fost plătit de Freeh International Solutions, condusă de fostul director al FBI Louis Freeh, care îl reprezintă pe milionarul român Puiu Popoviciu, condamnat pentru acte de corupție. Mai mult, Giuliani a spus că poziția sa nu reprezintă poziția SUA.

Cei șapte senatori americani afirmă într-o scrisoare datată miercuri că relatările recente ale presei sugerează că Giuliani a "desfășurat o serie de activități politice și de relații publice în numele unor entități străine", ceea ce ar impune înregistrarea sa ca agent străin, potrivit The Wall Street Journal.

Ei arată în documentul transmis Departamentului de Justiție că Giuliani a lucrat, din aprilie, în calitate de avocat al președintelui Trump, în dosarul privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

În scrisoarea transmisă Departamentului de Justiție, cei șapte senatori democrați mai spun că, de când nu mai este primar al orașului New York, de la sfârșitul lunii decembrie 2001, Rudolf Giuliani a fost angajat ca avocat și consilier strategic. El nu a depus niciodată actele FARA, potrivit Departamentului de Justiție.

Giuliani a spus în trecut că activitățile sale nu impun această cerință deoarece nu influențează politica SUA.

Senatorii americani fac referire și la scrisoarea pe care Giuliani a trimis-o autorităților din România, fiind plătit pentru acest serviciu de către firma de consultanță Freeh International Solutions, condusă de fostul director al FBI Louis Freeh. "La cererea firmei, domnul Giuliani i-a scris președintelui României, criticând anchetele anticorupție din țară și având o opinie care contravine celei a Departamentului de Stat al SUA", spun senatorii democrați. 

La rândul său, Giuliani a susținut că lucrează pentru o firmă din SUA și că nu încearcă să influențeze politica Statelor Unite și nu a reprezentat vreodată interese străine.

Rudolf Giuliani a catalogat drept inutil demersul senatorilor americani, pentru că nu vor găsi nimic ilegal.

Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze cererea senatorilor de a face o investigație.