Guvernul a apelat la un vot de încredere pentru a trece acest proiect de lege controversat a cărui variantă finală a fost modificată pentru a permite adoptarea sa.

Proiectul de lege prevede uniunea civilă și pentru cuplurile heterosexuale.

Dacă ar fi pierdut votul, premierul Matteo Renzi ar fi fost obligat să demisioneze, relatează Agerpres.

”Nu știu dacă este corect să numim această lege istorică, însă știu că ea aduce Italia mai aproape de democrațiile occidentale”, a declarat senatorul democrat Luigi Zanda.

Pentru a înlătura opoziția din interiorul propriei coaliții de centru stânga, premierul Matteo Renzi a trebuit să elimine cea mai controversată parte a textului, care le-ar fi acordat cuplurilor necăsătorite aceleași drepturi de adopție.

Subiectul a divizat parlamentul în funcție de opțiunile religioase, politicienii apropiați de Biserica Catolică argumentând că această prevedere i-ar fi încurajat pe homosexuali să aibă copii cu mame-surogat, o practică interzisă în Italia.

Proiectul de lege va trece în Camera Deputaților, unde guvernul dispune de o majoritate mai solidă și unde textul ar putea fi adoptat în termen de două luni.

Italia era singurul dintre statele occidentale mari care nu recunoscuse uniunile civile, ceea ce priva cuplurile necăsătorite de protecție juridică în ceea ce privește, spre exemplu, drepturile de moștenire.