Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara legea privind autorizarea bugetului apărării SUA, în cadrul căruia era și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Senatul Statelor Unite ale Americii a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/NDAA) care  include și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-un amendament introdus de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney.

”Votul Senatului SUA reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului. El se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administrația SUA, inclusiv în urma dialogului și consultării apropiate cu România”, precizează MAE.

România a susținut constant, consecvent și proactiv întărirea angajamentului american la Marea Neagră, ca parte a unui efort coordonat euro-atlantic și al partenerilor like-minded pentru asigurarea securității, rezilienței și prosperității regiunii.

Potențialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA de a contribui la atingerea acestor obiective a fost subliniat inclusiv în cadrul convorbirii telefonice recente a ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Procedura de adoptare a legii privind autorizarea bugetului apărării SUA va continua, în cursul lunii septembrie, cu discuții cu Camera Reprezentanților, în vederea adoptării unui text comun care să fie transmis ulterior pentru promulgare președintelui SUA.

++++

"Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreun cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică” a precizat ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru.

Într-un mesaj pe Facebook, Ambasada României în SUA spune că țara noastră "a susținut constant, consecvent și pro-activ întărirea angajamentului american la Marea Neagră, cu efecte pozitive în direcția securității și prosperității țării noastre și a regiunii".

Proiectul de lege privind bugetul Statelor Unite aprobat de Senat urmează a fi mediat, în continuare, în cursul lunii septembrie, cu versiunea legii aprobată deja în Camera Reprezentanților.

Amintim că, un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă și în Camera Reprezentanților, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca și textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a National Defense Authorization Act (NDAA) trimisă spre promulgare președintelui SUA.

+++

Senatorii americani au adoptat joi propria versiune a bugetului anual al Pentagonului, diferită de cea aprobată de Camera Reprezentanților, aleșii fiind nevoiți să se pună de acord în toamnă pentru a finaliza finanțarea armatei, relatează AFP, citată de Agerpres.

Textul aprobă cele 886 de miliarde de dolari solicitate de președintele Joe Biden pentru 2024, prevede o creștere cu 5,2% a salariilor militarilor și acordă Ucrainei un ajutor de 300 de milioane de dolari.

Bugetul a fost aprobat cu 86 de voturi pentru și 11 împotrivă, cu mult peste pragul de 60 de voturi favorabile necesare. Mulți senatori republicani au votat alături de majoritatea democrată fragilă din camera superioară.

Dar textul diferă de cel votat de Camera Reprezentanților pe 14 iulie. Majoritatea republicană a adăugat măsuri auxiliare care ar abroga programele de diversitate în domeniul apărării, ar elimina sprijinul financiar pentru îngrijirea tranzitorie a personalului militar transgender și ar interzice Pentagonului să acopere cheltuielile de călătorie pentru personalul militar care trebuie să călătorească într-un alt stat pentru a face un avort.

Cele două camere ale Congresului vor trebui, prin urmare, să găsească un teren comun dificil din septembrie, când se întorc din vacanța de vară.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, prezent la Washington în calitate de vorbitor în cadrul Săptămânii Transatlantice, salută aprobarea Legii privind Securitatea Mării Negre ca amendament la legea de autorizare a bugetului apărării pe anul viitor.

"Aprobarea în Senatul American a Legii privind securitatea Mării Negre ca amendament la legea privind autorizarea bugetului apărării pe anul viitor reprezintă un mesaj puternic de sprijin pentru România și pentru regiunea noastră în acest context regional marcat de provocări. De altfel, PSD a promovat constant acest demers legislativ, efectuând, prin reprezentanții săi, mai multe vizite la Washington pentru a convinge parlamentarii americani. Chiar săptămâna aceasta am discutat personal cu echipa care a inițiat proiectul legislativ, dar și cu o serie de senatori și cu colaboratorii lor pentru a-i convinge să susțină amendamentul. Îi felicit cu această ocazie pe senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney pentru reușita lor și pentru suportul oferit regiunii. Aprobarea acestui proiect înseamnă aplicarea unei strategii integrate pentru Marea Neagră, care cuprinde atât dimensiunea de apărare, cât și componente importante pe zona economică, industriei de apărare, energiei sau consolidării democratice", a explicat Negrescu, citat într-un comunicat de presă.