Șeful republicii separatiste Donețk a transmis Coreei de Nord o ofertă de ”cooperare bilaterală”.

Liderii așa-numitei ”Republici Populare” Donețk, susținută de Rusia, vor să coopereze cu Coreea de Nord

Șeful republicii separatiste Donețk a transmis Coreei de Nord o ofertă de ”cooperare bilaterală”. Într-o scrisoare de felicitare adresată dictatorului nord-coreean Kim Jong-un din 15 august, Denis Pușilin a scris că o ”cooperare bilaterală reciproc avantajoasă” este ”conformă cu interesele popoarelor din ambele țări”, relatează agenția de presă de stat KCNA, preluată de Spiegel Online. 

”Astăzi, oamenii din Donbas luptă pentru libertatea lor și pentru dreptate, așa cum a făcut poporul coreean în urmă cu 77 de ani”, spune în scrisoare Pușilin.

Coreea de Nord a recunoscut oficial ”republicile populare” pro-ruse pe 14 iulie. În iulie, ambasadorul Rusiei la Phenian a sugerat folosirea muncitorilor nord-coreeni pentru a ajuta la reconstruirea Donbas.

++++

China trimite soldați în Rusia pentru exerciții militare

China a anunțat că va lua parte la manevre militare în Rusia. Soldații chinezi vor fi trimiși în Rusia pentru exerciții militare împreună cu soldațidin Rusia, India, Belarus și Tadjikistan, a anunțat Ministerul chinez al apărării.

Participarea nu este legată de situația internațională și regională actuală. Exercițiile fac parte dintr-un acord bilateral care este în vigoare de ani de zile, a precizat ministerul.

++++

Olaf Scholz consideră importantă continuarea dialogului cu Vladimir Putin

Cancelarul german, Olaf Scholz, consideră importantă continuarea dialogului cu președintele rus, Vladimir Putin. "Oricât de dificil ar fi, comunicarea directă este importantă, mai ales în vremuri de criză. Îmi doresc ca mesajele noastre să ajungă direct la președintele Rusiei, astfel încât Rusia să-și asume responsabilitatea. Mesajul meu clar pentru el este că strategia lui față de Ucraina nu va funcționa", a spus Scholz, într-un interviu acordat cotidianului suedez "Dagens Nyheter", pe care politicianul l-a acordat în legătură cu vizita sa în capitala regatului.

"Putin trebuie să știe ce anume cerem de la el, motiv pentru care cred că astfel de convorbiri sunt importante, inclusiv în viitor", a declarat acesta, notează Tass. În opinia cancelarului, este imposibilă normalizarea relațiilor cu Rusia în viitorul apropiat. "Nu cred că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat. Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, aducând mari suferințe și distrugeri. Până când Rusia nu va opri acest război, nu-și va retrage trupele din Ucraina și nu va face pace în condiții rezonabile, nu văd posibilitatea nici măcar de a începe să ne gândim la normalizare", a declarat politicianul german. (Sursa: RADOR)

++++

Navalnîi cere sancțiuni sistematice împotriva oligarhilor ruși

Din închisoare, principalul opozant al Kremlinului, Alexei Navalnîi, a cerut măsuri punitive sistematice împotriva oligarhilor ruși care îl susțin pe președintele rus Vladimir Putin și operațiunea sa militară în Ucraina.

Într-o postare lungă pe rețelele sociale, el a spus că sancțiunile occidentale – ale Statelor Unite, ale Uniunii Europene sau ale Regatului Unit – au vizat doar 46 din lista Forbes a celor mai bogați 200 de oameni din Rusia, relatează EURACTIV.com.

”Nu mi se pare un război total împotriva oligarhilor lui Putin”, a spus Navalnîi.

Potrivit acestuia, șeful gigantului Gazprom, Alexei Miller, nu se afla încă pe lista de sancțiuni a UE.

Navalnîi a mai spus că fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, a scăpat până acum de sancțiunile SUA, în ciuda faptului că firmel sale furnizează materii prime Ministerului rus al apărării”.

El a făcut apel la toți alegătorii și parlamentarii din UE, Marea Britanie, SUA și Canada să facă presiuni asupra puterii executive și ”să-o forțeze să nu se mai implice în demagogie și să treacă de urgență la sancțiuni personale masive împotriva hoților lui Putin”.

Navalnîi a sugerat, de asemenea, ca Uniunea Europeană, Statele Unite și Regatul Unit să interzică accesul pe teritoriul lor ”pentru 20 de ani” pentru cei care sprijină ofensiva militară rusă în Ucraina.