Tensiunile de la frontiera dintre Serbia și Kosovo persistă de mai multe săptămâni. Belgradul se pregătește să-și desfășoare armata "de-a lungul liniei administrative" cu Kosovo.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, l-a trimis duminică seara pe șeful armatei la frontiera cu Kosovo, unde sârbii au ridicat baricade, a anunțat generalul Milan Mojsilovici, notează France 24.

Șeful statului major al armatei sârbe, contactat telefonic de televiziunea Pink, a declarat că este în drum spre Raska, oraș aflat la 10 km de frontiera cu Kosovo, după ce a stat de vorbă cu președintele Vucici la Belgrad.

"Sarcinile pe care le-a primit armata sârbă (...) sunt precise, clare și în întregime puse în aplicare", a declarat generalul Mojsilovici.

"Situația acolo este complicată și complexă și cere în perioada viitoare prezența armatei sârbe de-a lungul liniei administrative", termenul pe care îl folosesc autoritățile sârbe pentru a desemna frontiera cu Kosovo, a adăugat el. 

Tensiuni la frontieră 

Serbia nu recunoaște independența pe care fosta sa provincie populată majoritar cu albanezi și-a proclamat-o în 2008.

Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autoritătile locale, în momentul în care Priștina vrea să-și instituie suveranitatea pe tot teritoriul.

Mai multe sute de sârbi mențin din 10 decembrie în nordul Kosovo baraje pentru a protesta contra arestării unui fost polițist sârb, paralizând circulația spre două puncte de frontieră cu Serbia.

Cu puțin timp înaintea plecării generalului Mojsilovici în zona de frontieră, mai multe publicații sârbe au difuzat un video distribuit pe rețelele de solcializare, în care se aud rafale de arme, afirmând că este vorba despre "lupte" izbucnite seara când forțele kosovare au încercat să dărâme o baricadă.

Acest lucru a fost imediat dezmințit de poliția kosovară, care a afirmat pe pagina sa de Facebook că membrii ei nu au participat la niciun schimb de focuri. 

Fără răniți

Presa de la Priștina a afirmat, în schimb, că o patrulă a Forțelor de menținere a păcii în Kosovo (KFOR) s-a găsit în zona tirurilor, dar că nu a existat niciun rănit, nici pagube.

La rândul lui, ministrul kosovar de interne, Xhelal Svecla, a afirmat că patrula KFOR a fost atacată. KFOR, care și-a întărit în ultima vreme prezența în nord, nu a comunicat nimic despre incident.

La începutul lui noiembrie, sute de polițiști sârbi integrați poliției kosovare, ca și judecători, procurori și alți funcționari și-au părăsit posturile în masă, pentru a protesta împotriva unei decizii controversate și de acum suspendată a guvernului de la Priștina, de a interzice sârbilor care trăiesc în Kosovo să utilizeze plăcuțe de înmatriculare eliberate de Serbia.

Sursa: RADOR