Știri din capitalele Europei, adunate de reporterii rețelei EURACTIV.

BELGRAD

Ministrul sârb al afacerilor externe Ivica Dačić i-a transmis omologului său rus Serghei Lavrov, într-o discuție la Moscova, că „Serbia nu își poate apăra interesele naționale fără ajutorul Rusiei”.

Dačić a spus că Serbia, o țară care aspiră la statutul de membru al UE, nu va lua nicio decizie privind o soluție permanentă a problemei Kosovo fără a se consulta cu Rusia.

La rândul său, Lavrov a spus că Moscova insistă pentru respectarea Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care impune un dialog direct între Belgrad și Priština și respectarea integrității Serbiei. (Beta-EURACTIV.rs)

LONDRA

Farage pe cai mari: Recent-înființatul Partid Brexit, fondat de Nigel Farage, ar putea câștiga cele mai multe voturi la alegerile din mai, potrivit unui sondaj al YouGov. Partidul condus de unul dintre cei mai aprigi susținători ai plecării Marii Britanii din UE ar urma să obțină 27% din voturi, în timp ce laburiștii și conservatorii ar fi votați de doar 22%, respectiv 15%, dintre alegători. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Amendă pentru AfD: Partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) a fost amendat cu 400.000 de euro pentru că ar fi primit finanțări ilegale în campaniile electorale din 2016 și 2017. Astfel, Jörg Meuthen și Guido Reil, membri ai conducerii partidului și candidați la alegerile europarlamentare din mai, ar fi primit fonduri din partea agenției de relații publice Goal AG din Elveția. Partidele și candidații din Germania nu au voie să primească donații de la entități din afara UE. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Interesele europene în Cuba: Autoritățile UE au promis că vor apăra interesele afacerilor europene în Cuba. De asemenea, se vorbește de un „contraatac” dacă firmele europene sunt date în judecată de companii americane, după ce administrația lui Donald Trump a autorizat acțiuni în justiție pentru recuperarea proprietăților naționalizate de regimul lui Fidel Castro. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ROMA

Dureri de cap cu TVA: Ministrul economiei Giovanni Tria a confirmat pentru moment nepopulara măsură a creșterii impozitelor pe vânzări din 2020. Totuși, guvernul va căuta măsuri alternative pentru a evita creșterea taxei pe valoare adăugată, a spus el. Fără creșterea TVA, deficitul bugetar al Italiei va ajunge la 3,4% din PIB anul viitor, iar guvernul trebuie să facă rost de 23 miliarde de euro pentru a evita majorarea impozitului, care este respinsă de ambii lideri ai partidelor de guvernare - Liga Nordului și Mișcarea 5 Stele. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Despăgubiri: Parlamentul Greciei a aprobat cu o largă majoritate o rezoluție privind mandatarea guvernului să ceară oficial despăgubiri Germaniei pentru pagubele din cele două războaie mondiale. (Athens-Macedonian News Agency, partener EURACTIV)

VARȘOVIA

F-35? Președintele Andrzej Duda a spus că Polonia ar fi interesată să cumpere avioane de vânătoare de a cincea generație - F35, produse de Lockheed Martin. El a spus că Polonia își permite să cumpere echipamente scumpe, dar doar pentru a asigura siguranța țării, însă în ultimii ani puține contracte de înzestrare au fost duse la bun sfârșit, multe fiind terminate înainte de finalizare sau chiar anulate.

Kaczynski despre euro: Jarosław Kaczyński, liderul partidului de guvernământ PiS (ECR), a cerut celorlalți lideri ai partidelor poloneze să semneze o declarație prin care își asumă că Polonia va adopta euro doar când va fi la fel de bogată ca Germania. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Acuzații împotriva premierului: Poliția a recomandat punerea sub acuzare a premierului Andrej Babiš și a familiei acestuia pentru presupuse fraude cu fonduri europene. Dacă este găsit vinovat, al doilea cel mai bogat om din Cehia ar putea primi o sentință de 5 până la 10 ani de închisoare. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

PSD vrea demiterea lui Tudorel Toader: Partidul Social Democrat a cerut demiterea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al justiției, după ce acesta a refuzat să susțină ordonanțele de urgență care ar modifica Codurile Penale. Schimbările, care sunt acum promovate de o comisie specială a Parlamentului, ar slăbi independența justiției și lupta împotriva corupției, potrivit criticilor partidului de guvernământ. Eugen Nicolicea, propunerea PSD pentru înlocuirea lui Toader, este unul dintre cei mai vocali suporteri ai schimbărilor propuse de PSD la legile justiției și legislația penală. (EURACTIV.ro) 

LJUBLJANA

Lărgirea UE: Președintele Sloveniei, Borut Pahor, spune că extinderea UE în Balcanii de Vest ar trebui să fie o prioritate a viitoarei Comisii Europene, susținând că statutul de membru al UE este singura barieră în calea modificării granițelor pe principii etnice în regiune, ceea ce ar duce la noi instabilități și conflicte. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

SOFIA

Ministru demis pentru utilizarea incorectă a fondurilor UE: Nikolai Manolev, ministrul adjunct al economiei, a fost forțat să demisioneze după ce presa a dezvăluit că și-ar fi construit o vilă cu fonduri europene, în baza unui proiect de dezvoltare a turismului în zone rurale. Site-ul de investigații Bivol a dezvăluit că o casă de vacanță a lui Manolev a fost finanțată cu 190.000 de euro din bani europeni, pe vremea când acesta era ministru adjunct al turismului. În baza contractului semnat pentru accesarea fondurilor, vila ar fi trebuit să primească turiști ca un hotel. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)