Presa sârbă speculează faptul că una dintre condiţiile impuse Greciei pentru a primi asistenţă financiară externă este recunoaşterea provinciei Kosovo, relatează Euractiv.com.

În afară de Grecia, alte patru state UE – România, Slovacia, Cipru şi Spania – nu au recunoscut independenţa fostei provincii sârbe. 

Cotidianul sârb Blic susţine că există „semne evidente” că situaţia financiară vulnerabilă a Greciei are drept rezultat faptul că provincia Kosovo este „o bătălie pierdută pentru Serbia”.

„Ar fi un miracol ca Grecia să nu recunoască Kosovo în următoarea luni, un an cel mult. Diplomaţia sârbă va trebui să facă demersuri importante pentru ca Atena să renunţe la ideea recunoaşterii Kosovo”, potrivit unei surse anonime, citată de Blic.

Şi analistul politic Dušan Janjić susţine că recunoaşterea fostei provincii sârbe „va avea loc în toamnă”. „Tsipras va juca pragmatic. Va recunoaşte Kosovo pentru a amâna problema numelui Macedoniei. Ca urmare a situaţiei proaste (a Greciei), el nu va putea să-şi implementeze propriile politici. Va trebui să facă compromisuri şi va recunoaşte Kosovo”, a declarat analistul politic pentru publicaţia sârbă.

Macedonia şi-a declarat independenţa în 1991. Grecia se opune însă acestei denumiri, susţinând că numele Macedonia face parte din patrimoniul său naţional. Statul a fost admis în ONU în 1993 sub numele provizoriu de Fosta Republica Iugoslavă Macedonia, dar din cauza disputei cu Grecia nu poate adera la UE şi NATO.

Speculaţiile au apărut după ce ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a declarat că Atena „va sprijini Kosovo în încercarea de a deveni membră în organizaţiile internaţionale”.

Şeful diplomaţiei sârbe, Ivica Dacici, a declarat Blic că este la curent cu presiunile asupra Greciei privind recunoaşterea Kosovo, dar consideră că acest lucru „nu se va întâmpla”.

„Am solicitat Ministerului grec de Externe clarificări privind poziţia sa. Mă aştept ca, în pofida presiunilor mari asupra Greciei, să nu-şi schimbe poziţia” în acest sens, a afirmat Dacici.

Ambasada Greciei la Belgrad a precizat, la solicitarea Blic, că „declaraţiile ministrului Kotzias făcute la Priştina sunt clare”.

În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască. Cinci state UE - Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania - nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la Bucureşti, a solicitat României recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională şi va estompa anumite "tendinţe şi frustrări ale altor ţări vecine".

În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la Bucureşti, premierul albanez arăta că apreciază atitudinea premierului Victor Ponta în problema Kosovo şi preciza că aşteaptă cu nerăbdare ca recunoaşterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniştea şi dezvoltarea regiunii.

În vara aceluiaşi an, premierul Victor Ponta declarase că nu se fereşte să afirme că România trebuie să recunoască independenţa Kosovo.

În martie anul trecut, ministru de Externe de atunci, Titus Corlăţean, susţinea însă că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo, dar că sunt evoluţii între Belgrad şi Priştina de care Bucureştiul trebuie să ţintă cont.