Fostul șef al Agenției de Securitate a Armatei Serbiei, Momir Stojanovici, a apreciat că Serbia va suferi consecințe grave în urma deciziei SUA de a nu mai colabora cu Agenția de Securitate și Informații a Serbiei (BIA).

Fără această colaborare, Serbia nu va mai avea acces la informații importante. Potrivit informațiilor săptămâna trecută, ambasadorul SUA la Belgrad, Christopher Hill, l-a informat pe ministrul sârb de externe, Ivica Dacici, că SUA "îngheață" colaborarea cu BIA deoarece politica de cadre din această instituție reprezintă o mare problemă pentru Washington. (Directorul BIA, Aleksandar Vulin, este fost ministru de interne al Serbiei și considerat "omul Moscovei"- n.r.)

"În SUA există peste 15 agenții cu profiluri diferite, iar noi avem doar două, una civilă și alta militară. Realizările lor în lupta contra terorismului internațional sunt impresionante, iar noi am putut beneficia de aceste informații, ceea ce de acum înainte nu se va mai întâmpla", a declarat Stojanovici, adăugând că SUA se tem că informațiile transmise Serbiei ar putea ajunge la Rusia, din cauza contactelor pe care directorul BIA, Aleksandar Vulin, le are cu serviciile de informații din Rusia.

"Colaborarea SUA cu BIA a fost bună când era condusă de (actualul ministru sârb de interne, Branislav) Gasici care știa că nu se pricepe și lăsa experții și profesioniștii să lucreze, însă Vulin dorește să țină totul sub control, iar SUA nu doresc să riște", a explicat Stojanovici, citat de Beta

Sursa: RADOR