Potrivit serviciilor de informații britanice, trupele rusești și-ar fi încetinit înaintarea în Ucraina din cauza vehiculelor de luptă avariate.

La peste cinci luni de la lansarea asaltului în Ucraina de către Vladimir Putin, s-ar părea că trupele ruse încetinesc. Asta au confirmat serviciile de informații britanice, luni, 25 iulie, precizând că repararea vehiculelor de luptă avariate "frânează înaintarea atacatorilor".

Acest lucru se referă la mii de tancuri sau camioane de aprovizionare pe care războiul din Ucraina nu le-a cruțat.

Pe 18 iulie, serviciile de informații au descoperit un atelier de reparații rusesc la circa zece kilometri de frontiera ucraineană, unde așteptau nu mai puțin de 300 de vehicule avariate.

Dar nu numai echipamentele avariate le fac probleme rușilor. Lipsa de oameni se face simțită din ce în ce mai mult. Aceste două probleme ar explica o înaintare mai timidă a forțelor lui Putin în ultimele zile potrivit serviciilor de informații britanice.

"Comandanții ruși se confruntă în continuare cu o dilemă: trebuie să furnizeze resurse pentru ofensiva din est sau să întărească apărarea în vest?", a prezentat situația ministerul britanic al Apărării, potrivit agenției Belga, preluată de La Libre Belgique.

Rusia înăsprește tonul

Moscova și-a înăsprit recent poziția privind războiul din Ucraina. Guvernul rus a anunțat săptămâna trecută că obiectivul său militar "nu se limitează la regiunea Donbas".

Duminică, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a mers mai departe și a confirmat voința Kremlinului de a răsturna guvernul ucrainean.

"Vom ajuta prin toate mijloacele poporul ucrainean să se elibereze de regim, care este ostil poporului și istoriei. Popoarele rus și ucrainean vor trăi din nou împreună în viitor", a declarat el, conform unor afirmații relatate de AFP. 

Sursa: RADOR