Ele alertează și în legătură cu atacuri cibernetice având drept obiectiv culegerea de informații, sabotajul și influența, notează La Libre Belgique.

Serviciile de informații interne germane au avertizat contra unei intensificări a activității spionajului rusesc după invadarea Ucrainei, într-un raport publicat marți.

"Pe viitor, trebuie să ne așteptăm la operațiuni de spionaj mai agresive și mai clandestine din partea Rusiei", avertizează Oficiul federal de protecție a Constituției, serviciul de informații interne germane.

Ele au dat o alertă și în legătură cu atacuri cibernetice având drept obiectiv culegerea de informații, sabotajul și influența. "Războiul Rusiei contra Ucrainei reprezintă o cotitură pentru securitatea internă", a constatat ministrul german de interne, Nancy Faeser, în preambulul raportului.

"În vreme de război, Kremlinul se sprijină pe munca serviciilor secrete rusești", adaugă ea.

În urmă cu mai puțin de o săptămână, guvernul german identificase deja Moscova drept "cea mai mare amenințare pentru pace", când și-a prezentat strategia națională de securitate.

La jumătatea lunii aprilie, Germania a expulzat diplomați ruși "pentru a reduce prezența serviciilor de informații" în țară, ceea ce a declanșat ca represalii expulzarea a "peste 20" de diplomați germani din Rusia. Numărul exact de ruși expulzați nu a fost precizat atunci.

Germania a mai decis la sfârșitul lui mai să închidă patru din cinci consulate rusești prezente pe terioriul ei, ca represalii la restricțiile impuse de Moscova propriei sale reprezentanțe diplomatice în Rusia.

În primăvara lui 2022, Germania a expulzat deja circa 40 de diplomați ruși care reprezentau, în opinia ei, o amenințare pentru securitatea sa.În afară de Rusia, China, Iranul și Turcia sunt de asemenea calificate în raport drept "actor major" pentru spionajul în Germania.

Sursa: RADOR