Directorul adjunct al serviciului de informații militare ucrainean și-a dezvăluit public planurile. Asasinarea lui Vladimir Putin este o prioritate absolută. Ulterior, un oficial ucrainean a susținut că Kievul îl vrea pe Putin în fața CPI.

La sfârșitul lunii aprilie, circulau zvonuri despre voința Ucrainei de a-l ucide pe Vladimir Putin. Președintele rus ar fi fost ținta unei drone încărcate cu exploziv care ar fi reușit să scape de supravegherea cerului rus înainte de a se prăbuși la est de Moscova, nu departe de locul unde se deplasa Vladimir Putin.

Dacă această informație nici dezmințită și nici confirmată de ruși ori ucraineni era greu de crezut, se poate afirma o lună mai târziu că obiectivul ucrainenilor este să-l omoare pe Vladimir Putin.

Asta a recunoscut Vadim Skibițki, directorul adjunct al serviciului de informații militare ucrainean într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, preluat de La Libre Belgique. El descrie asasinarea președintelui rus ca pe "o prioritate absolută. În capul listei noastre".

"Putin observă că noi ne apropiem de el, dar îi este teamă și să nu fie ucis de ai săi", mai spune el.

Și asta nu e tot, de vreme ce serviciile de informații militare ucrainene vor să se ocupe și de comandantul forțelor armate ruse, anume șeful armatei Wagner, Evgheni Prigojin.

"Noi încercăm să-l omorâm. Prioritatea noastră este eliminarea comandantului care ordonă oamenilor săi să atace", a recunoscut Vadim Skibițki.

În interviu, directorul adjunct al serviciului de informații militare a mai spus că propagandiști, oligarhi sau civili ruși ar putea fi de asemenea ținte pentru ucraineni: "Suntem în război și sunt dușmanii noștri. Dacă un personaj important produce și finanțează arme, eliminarea lui ar salva viața multor civili".

Ulterior, un oficial ucrainean a dat vina pe presă, susținând că Ucraina îl vrea pe Putin adus în fața Curții Penale Internaționale (CPI).

Vladimir Putin este ”ținta principală dintre criminalii de război” și obiectivul serviciilor de informații ucrainene este reținerea și aducerea sa în fața Curții Penale Internaționale pentru a răspunde pentru crimele de agresiune împotriva Ucrainei și ”nu eliminarea sa fizică”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Direcției principale de informații de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR), Andrei Iusov, citat de agenția de presă Unian, preluată de Agerpres.

"Înțeleg că există oameni din media care culeg și pregătesc cele mai 'fierbinți' fapte, iar asta e normal, dar în original (materialul ziarului Die Welt) era oarecum diferit. Da, într-adevăr, Putin este evident un criminal de război, ca și toată clica lui. Și el este într-adevăr ținta nr.1 în ceea ce privește reținerea și livrarea sa către CPI", a subliniat purtătorul de cuvânt al GUR.

Vadim Skibițki a spus în interviu că pe listă se află ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, și comandantul militar Shergei Surovikin - numit de presa rusă ”Generalul Armageddon” - relatează Reuters.

El a spus că Putin e o țintă dificilă, deoarece ”s-a ascuns” de multe ori, dar acum a început să apară în public mai des.

Întrebat dacă măsurile de protejare a lui Putin au fost intensificate după interviul lui Skibițki, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi la televiziunea de stat: ”Serviciile noastre de securitate știu ce fac”.

Surse: RADOR, WELT, Reuters