Publicația israliană scrie că informațiile se refereau și la posibile atacuri la metrou. Planificarea lor ar fi fost făcută în "capitala" ISIS – Raqqa, din Siria.

Fără a cita vreo sursă, Haaretz relatează că și alte servicii occidentale au primit aceste avertismente.


Serviciile de securitate știau, cu un grad ridicat de certitudine, că sunt planificate atacuri, în viitorul foarte apropiat, la Aeroportul din Bruxelles și, posibil, la metrou.

În pofida avertismentelor primite, serviciile din Bruxelles, unde se află majoritarea instituțiilor europene, au fost luate pe nepregătite de amploarea atentatelor teroriste de marți.

Și președintele turc, Recep Erdogan, a declarat, miercuri, în conferința de presă comună cu omologul român Klaus Iohannis, că unul dintre teroriștii implicați în atentate a fost prins în Turcia și expulzat, dar autoritățile belgiene l-au eliberat.

"Unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în luna iunie (2015)  în orașul Gaziantep și l-am expulzat din țară. Această expulzare a fost adusă la cunoștința autorităților belgiene, printr-o notă, la data de 15 iulie 2015, numai că autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist. Cu toate că am avertizat că acesta este un terorist, autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură în această direcție", a afirmat, la Ankara, Erdogan. 

Erdogan a mai spus că și Olanda a fost informată.

"L-am extrădat și în Olanda la solicitarea autorităților olandeze și am transmis o notă în această chestiune și Olandei. Doresc să subliniez acest lucru ca să știți despre sensibilitatea Turciei în această chestiune", a mai afirmat președintele Turciei.

Conform informații obținute de Haaretz, atentatele ar fi fost planificate în Raqqa (Siria), autoproclamata capitală a organizației jihadiste Statul Islamic.

Celula teroristă responsabilă de atacurile de marți avea legături cu cea aflată în spatele seriei de atacuri de la Paris, din noiembrie anul trecut. Din informațiile vehiculate de presa belgiană până acum, se pare că este vorba de o vastă rețea teroristă, Salah Abdeslam fiind suspectat atât de pregătirea atacurilor de la Paris, cât și de legături cu cele din Bruxelles. 

Arestarea de săptămâna trecută a lui Abdeslam ar putea fi factorul care a dus la comiterea atacurilor de marți, existând temeri în cadrul ISIS că el ar fi putut furniza informații cu privire la acțiunile planificate, mai ales că presa a scris că bărbatul cooperează cu anchetatorii.

De altfel, miercuri seara, avocatul lui Salah Abdeslam, a declarat, la postul de radio Europe 1, că acesta nu mai cooperează cu anchetatorii.

În prezent, cercetările se concentrează pe găsirea lui Najim Laachraoui, teroristul care a fabricat vestele cu explozibili și care a reușit să fugă de la aeroport, în timp ce doi dintre complicii săi au comis atentatele sinucigașe.

Haaretz notează că există temeri privind alte celule teroriste apropiate de ISIS care ar putea încerca să comită atacuri în viitorul apropiat, fie în Belgia, fie în alte țări implicate în războiul împotriva organizației jihadiste în Siria și Irak.