Seulul și Washingtonul discută despre exerciții comune implicând mijloace nucleare americane pentru a contracara amenințările tot mai mari ale Coreei de Nord, dotată cu arma nucleară, a relatat președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol.

Într-un interviu pentru ziarul "Chosun Ilbo", preluat de La Libre Belgique, Yoon recunoaște că "umbrela nucleară" americană și "descurajarea sa lărgită" nu sunt suficiente pentru a-i liniști pe sud-coreeni.

"Armele nucleare aparțin Statelor Unite, dar pregătirea, împărtășirea informației, exercițiile și antrenamentul trebuie să fie făcute în comun de Coreea de Sud și Statele Unite", a declarat președintele, adăugând că Washingtonul primește această idee "mai curând pozitiv".

Aceste afirmații sunt publicate a doua zi după apelul liderului nord-coreean, Kim Jong Un, la creșterea exponențială" a arsenalului nuclear al țării sale, potrivit agenției oficiale KCNA.

Kim a mai anunțat că Nordul va dezvolta noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) pentru a face față la ceea ce el numește ostilitatea Statelor Unite și a Coreii de Sud.

În 2022, Nordul a făcut aproape în fiecare lună teste cu armament, inclusiv tirul cu ICBM-ul său cel mai avansat.Anul 2022 a fost marcat de un număr record de trageri cu rachete de către Phenian.

Trei rachete balistice cu rază scurtă au mai fost trase de Coreea de Nord sâmbătă și o alta duminică în zori.Sub președinția dlui Yoon, Coreea de Sud și-a întărit exercițiile militare comune cu Statele Unite, care fuseseră reduse în timpul pandemiei sau întrerupte sub predecesorul lui, pe fondul unor negocieri diplomatice până la urmă nefructuoase cu Nordul.

De la eșecul negocierilor intercoreene în 2019, Kim și-a sporit eforturile pentru dezvoltarea programelor sale de înarmare interzise.Seulul și Washingtonul cred că Phenianul are intenția să facă în curând un nou test nuclear, care ar fi al șaptelea din istoria sa și primul după 2017.

Sursa: RADOR