Oprirea ajutorului american acordat Ucrainei, "prăbușirea" NATO și slăbirea "conducerii" SUA: diplomații și experții americani, printre care și fostul secretar de stat Hillary Clinton, sunt alarmați de consecințele unei realegeri a lui Trump.

Sub egida candidatei care a pierdut prezidențialele din 2016 în fața lui Trump, Universitatea Columbia din New York - unde doamna Clinton predă acum Relații internaționale - a susținut miercuri o conferință despre "viitorul Ucrainei", după aproape doi ani de război împotriva Rusiei, scrie lalibre.be.

"Ne aflăm într-un moment crucial, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru Occident și pentru NATO", a avertizat fosta șefă a diplomației americane (2009-2013) al cărei mandat încheiat a corespuns cu începerea unei deteriorări a relațiilor americano-ruse după realegerea președintelui Vladimir Putin în 2012.

Pentru fosta senatoare de la New York, "modul în care noi, Statele Unite, reacționăm sau nu reacționăm va avea un impact incomensurabil asupra ordinii mondiale a secolului XXI".

Washingtonul este principalul susținător militar al Kievului, cu peste 110 miliarde de dolari deja eliberate de Congres, dar puterea principală a lumii nu a reușit de luni de zile să voteze noi fonduri pentru Ucraina.

Din cauza certurilor dintre oficialii republicani aleși, asupra cărora Donald Trump își exercită controlul, și a unei confruntări cu democrații președintelui Joe Biden, Congresul a amânat din nou până joi votul privind ajutorul pentru Kiev și pentru aliatul israelian.

Hillary Clinton, care a fost ministrul de Externe al lui Barack Obama (2009-2017) favorabil intervenționismului american în străinătate, a considerat că este "rușinos că ajutorul pentru Ucraina continuă să fie reținut de Congres pentru politici mărunte".

Ea a cerut ca "agresiunea rusă și suferința ucrainenilor să nu rămână fără răspuns".

Altfel, a exclamat fostul lider democrat în vârstă de 76 de ani, ar fi "un dar pentru Vladimir Putin și o lovitură pentru conducerea globală a Americii pentru libertate și democrație".

Mai rău, potrivit lui Kimberly Marten, profesor de științe politice la Colegiul Barnard din Columbia, președintele "Putin (...) crede că Donald Trump va câștiga probabil următoarele alegeri și când se va întâmpla asta NATO se va prăbuși".

Fostul președinte republican (2017-2021) și om de afaceri, probabil adversar în noiembrie pentru a doua oară al lui Joe Biden, s-a dovedit adesea îndoielnic, uneori ostil, cu privire la continuarea ajutorului american acordat Ucrainei și chiar a amenințat că va părăsi NATO, dacă se va întoarce la Casa Albă.

Dar pentru fostul ambasador al SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, "dacă nu îi ajutăm, ei (ucrainenii) vor pierde (sprijinul) Washingtonul și vor pierde pe câmpul de luptă".

Diplomata americană mai crede că "rușii mizează pe o victorie a fostului președinte Trump", care ar avea efectul "să ne scoată din NATO".

"O imagine foarte, foarte sumbră pentru Ucraina, în care ne-am abandona aliații pentru a ne ajuta efectiv adversarii".

Ian Bremmer, de la grupul de studii Eurasia și profesor de Relații internaționale la Columbia, a fost mai nuanțat: nu-și vede țara "părăsind NATO" în eventualitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025.

"Va fi mai mult despre nivelul de implicare al Statelor Unite" relativ la Alianța Atlantică și Uniunea Europeană, a explicat expertul.

Mai ales că "mișcările populiste și eurosceptice progresează, vor avea mai mult sprijin la alegerile europene în țări precum Franța și Germania și probabil se vor alinia cu Trump", a prezis domnul Bremmer pentru care "relațiile în cadrul NATO și sistemul transatlantic" au atins un vârf anul trecut.

Și asta "va evolua, dacă Trump devine președinte", a conchis el.

La rândul ei, ambasadoarea ucraineană în Statele Unite, Oksana Markarova, a reafirmat că țara ei, candidată la intrarea în NATO și UE, vrea "să fie europeană" și se vede "în familia transatlantică".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA