Președinții american și rus au purtat discuții oficiale pentru a doua oară în acest an, în situația în care Donald Trump a reluat de mai multe ori retorica Kremlinului de când s-a întors la Casa Albă, scrie „Nouvel Observateur” (Franța).

Donald Trump și Vladimir Putin au convenit asupra unei încetări a focului de 30 de zile în chestiunile legate de energie și infrastructura din Ucraina în timpul unui apel telefonic, marți, 18 martie, și că vor începe „imediat" negocieri privind conflictul. Aceste negocieri vor avea loc în Orientul Mijlociu, a anunțat Casa Albă. Să facem un bilanț.

Încheierea loviturilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina timp de 30 de zile

Vladimir Putin a acceptat, potrivit Kremlinului, o pauză reciprocă de 30 de zile a loviturilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, propusă de Donald Trump. Vladimir Putin „a reacționat pozitiv" la inițiativa președintelui american și „i-a dat imediat armatei ruse un ordin corespunzător”, a informat președinția rusă.

Putin fixează sfârșitul reînarmării Ucrainei ca o condiție pentru încetarea focului și cere încetarea ajutorului occidental pentru Kiev.

Vladimir Putin a declarat că „este gata să lucreze cu partenerii săi americani la o examinare amănunțită a posibilelor căi de a ajunge la o înțelegere, care ar trebui să fie globală, stabilă și de durată”, a spus Kremlinul într-un comunicat, descriind conversația ca fiind „detaliată și sinceră”.

A stabilit condițiile pentru o încetare a focului în Ucraina: „Partea rusă a evidențiat o serie de puncte-cheie privind controlul efectiv al unei posibile încetări a focului de-a lungul întregii linii de contact, necesitatea încetării mobilizării forțate în Ucraina și reînarmării forțelor armate ucrainene”, a informat Kremlinul.

De asemenea, președintele rus i-a cerut lui Trump oprirea ajutorului occidental către Ucraina.

Un schimb de 175 de prizonieri de război miercuri

Rusia și Ucraina vor schimba 175 de prizonieri de război de fiecare parte miercuri, a anunțat Putin în timpul convorbirii cu Trump.

O discuție foarte atent urmărită

Europenii și ucrainenii așteptau cu teamă conversația dintre cei doi conducători, mai ales că președintele american a repetat retorica și neadevărurile Kremlinului cu mai multe ocazii. El a fost deja de acord cu revendicările Rusiei, considerând imposibile integritatea teritorială a Ucrainei și aderarea la NATO.

La Kiev, ca și la Paris și Berlin, exista temerea că Trump, care abordează negocierile diplomatice ca pe niște negocieri comerciale, bazate pe raport de forțe individuale, să-i acorde prea multă bunăvoință omologului său rus, perceput ca o amenințare la scară continentală.

Trump, care a avut deja o convorbire oficială cu Vladimir Putin pe 12 februarie, l-a certat public pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, întrerupând cei trei ani de sprijin american și frontul occidental unit împotriva Moscovei. Apoi a suspendat ajutorul militar și schimbul de informații cu Kievul, restabilindu-le doar atunci când Ucraina i-a susținut planul de încetare a focului.

Sursa: Rador Radio România