După Facebook și Amazon, gigantul tehnologic american renunță la angajamentele sale de combatere a discriminării. Google se alătură cohortei de companii mari care își abandonează programele DEI, pentru „diversitate, echitate și incluziune”.

Decizia o urmează pe cea a președintelui Trump, care a pus capăt tuturor politicilor DEI din cadrul guvernului federal, observă Courrier International (Franța).

Google „nu va mai stabili obiective de angajare pentru a îmbunătăți reprezentarea diverselor categorii de populație în cadrul efectivelor sale”, a aunțat într-un e-mail adresat salariaților săi, miercuri, 5 februarie, relatează „The Wall Street Journal”.

Alphabet, compania-mamă a celui mai mare motor de căutare din lume, „își abandonează deciziile de a angaja minorități subreprezentate istoric și își revizuiește eforturile de diversitate, echitate și incluziune (DEI), alăturându-se altor giganți ai tehnologiei”.

În 2020, uciderea lui George Floyd de către un ofițer de poliție din Minneapolis a declanșat un val de „apeluri la justiție rasială” în Statele Unite, care s-a răspândit în lumea afacerilor. Google s-a angajat atunci „să crească cu 30% proporția de 'cadre provenind din grupurile subreprezentate' până în 2025”, amintește cotidianul economic american.

5,7% angajați de culoare, 7,5% latino

„Persoanele de culoare și latino sunt de multă vreme subreprezentate în tehnologie”, iar Google nu făcea excepție: în raportul său din 2024 privind diversitatea, compania „a arătat că 5,7% dintre angajații săi americani sunt negri și 7,5% sunt latino”, în creștere față de 3,7% și 5,9% cu patru ani mai devreme. Prin urmare, Google pune sub semnul întrebării necesitatea de a „continua să publice rapoarte anuale privind diversitatea, așa cum a făcut din 2014”.

Această repunere în discuție face parte dintr-un ansamblu de măsuri („granturi, formare și inițiative legate de DEI”) care, potrivit conducerii, „nu au efectele pe care le speram”.

La fel ca Facebook și Amazon, Google urmărește schimbarea direcției, odată cu sosirea la Casa Albă a unui președinte hotărât opus politicilor care promovează incluziunea și diversitatea. În prima sa zi de mandat, Donald Trump a semnat un decret prin care declară „ilegale” politicile DEI din cadrul guvernului federal. Google spune că „evaluează modificările ce trebuie aduse programelor [sale] pentru a le aduce în conformitate” cu decretele prezidențiale.

Sursa: Rador Radio România