Cel de-al treilea om de la alegerile din Turcia, Sinan Ogan, ultranaționalist, spune că este "deschis dialogului", dar ar putea cere sprijin pentru președintele Recep Tayyip Erdogan în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Acest disident al partidului MHP, aliatul taberei președintelui în funcție, a obținut 5,17% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale. Nici președintele islamo-conservator și nici principalul său rival, social-democratul Kemal Kiliçdaroglu, nu au obținut cei 50% necesari pentru a putea câștiga din primul tur. Prin urmare, ei se vor confrunta într-un al doilea tur decisiv pe 28 mai.

Până atunci, domnul Ogan, care nu este afiliat niciunui partid politic, a spus că este deschis dialogului cu cei doi candidați.

"O decizie va fi luată după discuții cu domnul Erdogan și domnul Kiliçdaroglu", a declarat el pentru AFP, notează La Libre Belgique.

"Am putea spune că nu susținem pe niciunul dintre ei", a precizat fostul deputat.

Întrebat de AFP, partidul lui Erdogan AKP a spus că nu are cunoștință în această etapă despre o întâlnire între șeful statului și Sinan Ogan.

Sinan Ogan spune că nu este surprins de numărul de voturi pe care le-a primit duminică, pe care le atribuie "naționaliștilor și tinerilor turci, care ne consideră mai intelectuali și care s-au săturat de vechile fețe ale politicii".

El indică, de asemenea, că este în favoarea unei linii dure asupra chestiunii kurde și că se opune "tuturor formelor de terorism".

"Sunt împotriva oricărei organizații care nu se distanțează de terorism", spune el despre Partidul Democrat al Poporului (HDP), principala formațiune pro-kurdă, acuzată de guvern că este legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

În schimb, HDP a cerut sprijin pentru candidatul opoziției.

Sursa: RADOR