Partidul naționalist a ajuns umăr la umăr cu celelalte partide importante din republica irlandeză, Fine Gael și Fianna Fail.

Un sondaj la ieșirea de la urne plasează Sinn Fein pe primul loc, cu circa 24% din voturi, în fața partidului de centru-dreapta aflat la putere Fine Gael și a formațiunii tot de centru-dreapta, dar aflată în opoziție, Fianna Fail, în timp ce într-un alt sondaj toate cele trei formațiuni apar cu procente de puțin peste 22%.

După acest rezultat, Sinn Fein a cerut să fie cooptat în viitorul guvern, însă premierul în exercițiu Leo Varadkar a estimat că o coaliție între partidul său Fine Gael și naționaliștii de stânga din Sinn Fein nu este o opțiune, întrucât cele două partide au politici „incompatibile”, dar s-a declarat dispus să negocieze cu alte partide. În schimb, liderul Fianna Fail, Micheal Martin, a avut o poziție mai nuanțată, scrie Agerpres.

Din cauza sistemului de vot complex, rezultatele definitive ar putea fi cunoscute abia peste câteva zile, dar Sinn Fein, considerat în trecut ramura politică a fostei Armate Republicane Irlandeze (IRA), aproape și-a dublat procentele față de ultimul scrutin desfășurat cu patru ani în urmă.

Însă la împărțirea celor 160 de mandate ale legislativului ar putea ajunge în urma cel puțin a unuia din celelalte două mari partide, întrucât Sinn Fein a avut un număr mai mic de candidați.

Presa irlandeză subliniază că avansul partidului naționalist care militează pentru reunificarea Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord schimbă întreg peisajul politic irlandez, care până în prezent a fost dominat de cele două mari partide de centru-dreapta care au guvernat succesiv sau în cadrul unor coaliții. Mai mult, acest rezultat vine în contextul unei evoluții economice bune a Irlandei sub conducerea premierului Leo Varadkar, dar succesul Sinn Fein a venit de pe urma voturilor tinerilor și ale persoanelor care nu au profitat de pe urma creșterii economice.