Forțele ruse și-au întărit pentru prima dată prezența militară într-o regiune din nordul Siriei, sub controlul forțelor kurde și armatei siriene, amenințată de o ofensivă terestră a Turciei.

Este prima dată când armata rusă, care susține regimul lui Bachar al-Assad, trimite întăriri într-o regiune din nordul Siriei de când Ankara a lansat, pe 20 noiembrie, o campania de raiduri aeriene contra combatanților kurzi, scrie la Libre Belgique.

Miercuri, 30 noiembrie, forțele ruse și-au sporit prezența în regiunea Tal Rifaat, de la frontiera cu Turcia, sub controlul forțelor kurde și armatei siriene, amenințată de o ofensivă terestră a Turciei, au afirmat locuitorii și un ONG.

Locuitorii din Tal Rifaat au arătat pentru AFP că întăririle rusești au sosit în orașul situat la circa 15 kilometri de frontiera turcă. 

"La momentul potrivit" 

Președintele Recep Tayyip Erdogan a arătat că ofensiva terestră pe care Turcia amenință s-o lanseze "la momentul potrivit" ar viza prioritar Tal Rifaat, ca și localitățile Manbij și Kobané, în vederea stabilirii unei zone de securitate late de 30 de kilometri, la sud de frontiera sa.

Tal Rifaat se găsește într-o enclavă controlată de forțele kurde, înconjurată de regiuni deținute de armata siriană de o parte și de grupări pro-turce de cealaltă.Potrivit acelorași locuitori, forțele Moscovei au creat un nou baraj între zona controlată de kurzi și cea deținută de forțele pro-turce.

Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDH, care dispune de o vastă rețea de surse pe teren) a arătat, la rândul său, că forțele ruse și-au consolidat de asemenea prezența la aeroportul militar Menagh, deținut de regimul sirian, aproape de Tal Rifaat.

OSDH a vorbit de asemenea despre întăririle ruse în împrejurările orașului de frontieră kurd Kobané. Un oficial de securitate a arătat pentru AFP că forțele ruse au patrulat sub supravegherea unui elicopter. 

"Să împiedice sau să întârzie operațiunea militară turcă"

"Scopul acestor întăriri ar putea fi să împiedice sau să întârzie operațiunea militară turcă", a afirmat pentru AFP șeful OSDH, Rami Abdel Rahmane.

Forțele kurde din Siria au arătat marți că au cerut Rusiei să facă presiuni asupra Turciei pentru a o descuraja să lanseze o ofensivă terestră. Moscova, aliată a regimului sirian, și Washingtonul, care îi susține pe kurzii din Siria, au cerut Ankarei "reținere".

Turcia și-a lansat raidurile după un atentat care a făcut șase morți la Istanbul pe 13 noiembrie, acuzându-i pe kurzi că l-au comandat, ceea ce ei au negat.Din 20 noiembrie, circa 75 de persoane au fost ucise de loviturile turce, majoritatea combatanți kurzi, ca și circa zece civili și soldați sirieni, potrivit OSDH.

Sursa: RADOR