Două atacuri din această lună confirmă tendința înregistrată de la începutul anului: atacurile ISIS, declarată înfrântă în Siria în 2019, rămân intermitente, dar se înmulțesc pe termen lung în centrul și în nord-estul țării.

Creșterea numărului atacurilor efectuate de organizația Stat Islamic în Siria este lentă, dar tangibilă. Pe 7 august, fortificații ale forțelor pro-regim situate în estul provinciei Rakka, fieful grupării jihadiste, au fost vizate de o ambuscadă. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), zece militari au fost uciși, ciocnirile au durat câteva ore, iar atacatorii s-au retras doar după ce au incendiat pozițiile militarilor. Cu câteva zile mai devreme, pe 1 august, a fost vizat un convoi de tancuri care transporta combustibil în deșertul din regiunea Hama: cinci soldați și doi șoferi au fost uciși, scrie Le Monde.

Aceste două atacuri confirmă tendința înregistrată de la începutul anului: atacurile ISIS, declarat înfrânt în Siria în 2019, după bătălia de la Baghuz, rămân intermitente, dar se înmulțesc pe termen lung în centrul și în nord-estul țării. Acestea vizează civili, cum ar fi culegătorii de trufe de nisip uciși cu zecile în deșert între februarie și aprilie, precum și soldați și miliții pro-regim sau luptători kurzi.

Mai recent, operațiunile jihadiste au vizat și zone urbane, precum Sayyida Zeinab, la sud de Damasc: acesta este atât locul unui important mausoleu șiit, bastion al forțelor pro-iraniene implicate în războiul din Siria alături de regim, cât și o suburbie populară. Două atacuri, la câteva zile, la sfârșitul lunii iulie, și care au făcut șase morți și răniți, au fost revendicate de SI. În iunie, o explozie care viza un ofițer superior din Homs a fost atribuită grupării jihadiste, primul atac urban din 2017, potrivit International Crisis Group. 

Recruți tineri 

Confruntările de luni au pus forțele pro-regim din regiunea de est a Rakka în stare de alertă maximă, anunță OSDH. Mass-media apropiată guvernului, la rândul său, a redus amploarea atacului. Cu toate acestea, „comparativ cu violența conflictului de pe linia frontului sau cu loviturile [rebelilor] de la Damasc de acum câțiva ani, actualele atacuri efectuate de SI rămân chestionabile pentru regim”, spune Aron Lund, expert la think tankul Century Foundation. „Reprezintă o sursă de tensiune, dar nu amenință stabilitatea acesteia”.

După ce a fost decimat de forțele kurde, care controlează majoritatea nord-estului Siriei, și de coaliția internațională, și vânat de atacurile rusești și siriene, SI și-a recăpătat totuși un punct de control în deșertul central. Gregory Waters, cercetător la Institutul din Orientul Mijlociu, identifică mai multe motive în spatele acestei activități reînnoite: „Raidurile aeriene efectuate de Moscova sau Damasc s-au diminuat, din cauze necunoscute. Poate are legătură cu alimentarea cu combustibil sau cu lipsa pieselor de schimb din cauza războiului din Ucraina”.

Forțele ISIS au reușit să renască prin antrenarea în deșert a tinerilor recruți, dintre care mulți provin din nord-estul Siriei: ar putea fi copii scoși ilegal din închisorile jihadiste deținute de forțele kurde”, adaugă Waters. În sfârșit, trebuie luat în considerare colapsul economic din Siria, care contribuie la deteriorarea securității. Se deschid noi rute de contrabandă, se organizează blocaje rutiere care nu pot fi trecute decât în schimbul unei mite. Această deteriorare a securității ar putea explica atacurile asupra Sayyida Zeinab, cu atât mai uluitoare cu cât au avut loc într-o zonă extrem de militarizată și controlată. 

„Amenințare crescândă” 

Operațiunile jihadiste în desfășurare rămân incomparabile cu activitatea ISIS care a precedat capturarea de vaste teritorii în anii 2010, la apogeul războiului din Siria. Dar anihilarea lor este o provocare atât pentru forțele pro-regim, cât și pentru luptătorii conduși de kurzi din nord-estul Siriei.

„Locuitorii se confruntă în mod constant cu pericolul atacurilor ISIS, în special în zonele rurale din Rakka și Deir ez-Zor”, notează Simav Hesan, care locuiește în zonă și este ofițer de comunicații pentru ONG-ul Syrians for Truth and Justice. „Aceste atacuri nu s-au oprit niciodată cu adevărat, dar amenințarea s-a intensificat din cauza deciziei administrației autonome [kurde] de a aduce în fața justiției membrii ISIS deținuți în închisori. Prin atacurile sale, ISIS urmărește o strategie: Restabilirea în centrul și sudul Siriei, slăbirea regimului, subminând orice inițiativă de construire a încrederii între populația arabă și administrația kurdă, pariind în același timp pe o retragere americană și pe haosul pe care ISIS l-ar putea apoi exploata”, a spus Waters.

Alte atacuri continuă să zguduie țara. „Locuitorii din zona de nord a nord-estului Siriei trăiesc sub amenințarea constantă a loviturilor turcești cu drone”, relatează Simav Hesan. Unul a avut loc la sfârșitul lunii iulie, ucigând oameni din coaliția condusă de kurzi. În vecinătatea Damascului, o lovitură cu rachete atribuită armatei israeliene a ucis patru soldați și doi luptători pro-iranieni luni, 7 august, în zori. Cu două zile mai devreme, bombardamentele rusești au ucis trei civili în nord-vestul rebel, potrivit OSDH.

Sursa: RADOR