Principala rută de aprovizionare a organizației jihadiste Stat Islamic (SI) între Siria și granița cu Turcia s-a întrerupt după încercuirea totală, de vineri, a orașului nordic Minbej.

Lovitura este una dură chiar și pentru cea mai temută organizație jihadistă din lume, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), după cum relatează AFP.

"Ultima rută care leagă Minbej de granița turcă a fost întreruptă vineri dimineață de Forțele Democratice Siriene (FDS), o coaliție arabo-kurdă susținută de Washington", a anunțat un director al OSDO.

Minbej a fost un punct important pe principalul drum de alimentare al SI între Turcia și fieful grupării de la Raqqa. Organizația jihadistă mai controlează o zonă de la graniță și drumuri secundare spre Turcia, dar accesul spre acestea este mai periculos și mai dificil.

Alianță arabo-kurdă a fost, în ultimele zile, susținută de atacurile coaliției conduse de SUA și a reușit să întrerupă drumul ce leagă Minbej de un alt punct de trecere din orașul Jarablos, prin care treceau în special oamenii, armele și banii SI.

"Pentru ca jihadiști să ajungă din Raqqa la granița turcă, ei trebuie să treacă de acum printr-o rută mai periculoasă din cauza proximității trupelor regimului sirian și bombardamentelor ruse", a indicat directorul OSDO.