Cei patru ani de conflict civil au golit vistieria regimului Assad, astfel că autoritățile au decis să impună o serie de taxe pentru a recupera pierderile provocate de sancțiunile internaționale și de prăbușirea monedei naționale.

Noile taxe îi vor lovi pe cetățeni care vor fi nevoiți să cheltuie mai mult pentru produse necesare traiului zilnic. Taxa pe șaorma, o mâncare foarte populară în Orientul Mijlociu, este un exemplu clar al modului în care guvernul caută orice mijloace pentru a compensa scăderea masivă a veniturilor sale. 

"Săptămâna trecută am plătit 220 de lire siriene (un dolar) pentru o șaorma în loc de 200. Proprietarea restaurantului mi-a spus că de vină este noua «taxă pentru reconstrucție», în valoare de 10%, impusă pentru fiecare sandviș vândut”, a declarat, pentru AFP, un locuitor din Damasc, relatează The Guardian.

De asemenea, Ministerul Turismului a decis să taxeze restaurantele în funcție de numărul de clienți. Alte măsuri: tăierea subvențiilor la pâine, ceea ce a făcut ca prețul acestui produs să crească de trei ori anul trecut, și majorarea prețului la apă și electricitate.

Compania de telecomunicații, deținută de stat și care are monopol asupra telefoniei fixe, a dublat prețul abonamentului lunar pentru cei 4,5 milioane de abonați. Această măsură ar trebui să aducă un plus la buget de 10,8 miliarde de lire siriene (308 milioane de dolari), dar o publicație economică relatează că numărul de abonați a scăzut în condițiile în care 40% din rețeaua companiei a fost distrusă din cauza conflictului civil. 

Vizate de creșteri sunt și chiriile și emiterea de pașapoarte, în timp ce instituțiilor statului li s-a ordonat reducerea consumului de energie cu 30% și renunțarea la angajații cu contract pe perioadă determinată.  

În pofida acestor măsuri, ”viitorul este sumbru" pentru economia Siriei și pentru vistieria guvernului, susține Jihad Yazigi, redactor-șef al Syria Report, un site cu profil economic.

"Statul va fi obligat să-și reducă și mai mult cheltuielile. Și din moment ce nu va putea să se atingă de cheltuielile militare, va reduce serviciile publice și nu va repara ceea ce este deteriorat, iar oamenii vor deveni din ce în ce mai săraci și vor fi nevoiți să recurgă la economiile lor, astfel că mulți se vor gândi să emigreze", este de părere Yazigi.

Bilanțul conflictului declanșat în martie 2011 este devastator pentru Siria: peste 250.000 de persoane și-au pierdut viața, iar peste patru milioane au ales calea refugiului.

Experții apreciază că rezervele valutare au fost cheltuite în mare parte, iar principalii  susținători ai regimului sirian, Rusia și Iran, au propriile probleme economice. 

Potrivit Ministerului Petrolului, sectorul țițeiului și gazelor a înregistrat pierderi de circa 58 de miliarde de dolari în cei patru ani de război.

Dacă înainte de conflict Siria extrăgea zilnic 380.000 barili de țiței, în prezent cantitatea a scăzut la 9.688, după ce ISIS a capturat mare parte a câmpurilor petrolifere.

Bugetul pe 2016 prevede un deficit de 31%, la fel ca în 2015, obligând guvernul să țină în frâu cheltuielile și să impună taxe noi.