În conformitate cu principiul "reciprocității", Ministerul sirian al Afacerilor Externe rupe relațiile diplomatice cu Kievul.

Siria a anunțat miercuri (20 iulie) că întrerupe relațiile diplomatice cu Kievul în conformitate cu principiul "reciprocității", după ce Ucraina a făcut același pas la sfârșitul lunii iunie în urma recunoașterii independenței de către guvernul sirian a republicilor separatiste pro-ruse.

O sursă de la Ministerul de Externe sirian citată de agenția oficială de presă Sana a declarat că "Republica Arabă Siriană a decis să rupă relațiile diplomatice cu Ucraina, în conformitate cu principiul reciprocității și ca răspuns la decizia guvernului ucrainean".

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 29 iunie încetarea relațiilor diplomatice cu Siria, după ce regimul de la Damasc a recunoscut independența republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, susținute de Moscova din 2014. "Nu vor mai exista relații între Ucraina și Siria", a spus atunci Volodimir Zelenski.

Siria a anunțat, de asemenea, la sfârșitul lunii iunie că va recunoaște independența republicilor separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk, devenind prima țară străină care va face acest lucru. Până acum, doar Moscova recunoscuse independența acestor două regiuni ucrainene în februarie, cu câteva zile înainte de începerea invadării Ucrainei.

Nu este prima dată când Siria își exprimă sprijinul pentru teritoriile a căror independență o recunoaște Rusia. În 2018, Damascul a recunoscut independența regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud din Georgia. Siria și Rusia au fost aliate de zeci de ani, dar legăturile au fost întărite semnificativ de conflictul sirian și de intervenția militară a Moscovei din 2015 alături de regimul lui Bashar al-Assad.

sursa: RADOR