Sistemul energetic al Ucrainei se află într-o situație dificilă, anunță serviciul de presă al operatorului rețelei de stat Ukrenergo.

Potrivit acestuia, dronele inamice au încercat să atace instalațiile energetice din toată țara în timpul întregii nopți de 19 decembrie. „Datorită muncii profesionale a Forțelor Aeriene, inamicul nu și-a atins pe deplin scopul, dar, din păcate, există mai multe lovituri asupra obiectivelor de infrastructură... Acolo unde este posibil, echipajele de reparații evaluează deja amploarea pagubelor și încep reparațiile și munca de urgență”, a scris Ukrenergo, pe canalul de Telegram.

Cea mai dificilă situație este în regiunile centrale, de est și în Dnipropetrovsk. „Au fost introduse programe de oprire de urgență în regiunile Sumi, Harkiv, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporijjia, Kirovohrad, Jitomir, Cernihiv, Cerkasi, Kiev și în orașul Kiev. Se acordă prioritate infrastructurii critice, restabilirea aprovizionării cu energie pentru consumatorii casnici poate dura mult timp”, a notat Ukrenergo.

Energeticienii au asigurat că, în ciuda tuturor pagubelor, țin situația sub control.

Korespondent notează că în noaptea de 19 decembrie, Ucraina a trecut prin mai multe valuri de atacuri cu drone rusești. Forțele aeriene au înregistrat aproximativ 35 de drone Shahed, dintre care 30 au fost doborâte.

++++

Zelenski: Rusia a primit 250 de drone Shahed 

Rusia a primit încă un lot de drone kamikaze iraniene din Iran, cu care a atacat luni Ucraina. În total, țara agresor a primit 250 de drone Shahed, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul discursului adresat participanților de la summit-ul celor zece țări membre ale Forței Expediționare Comune (JEF) condusă de Marea Britanie, scrie RBC.

Liderul ucrainean a remarcat că Rusia a atacat luni Ucraina cu 34 de drone iraniene dintr-un lot nou. "Acestea sunt Shahed-uri din noul lot pe care Rusia l-a primit din partea Iranului. 250 de bucăți – atât de multe Shahed-uri au fost primite acum de statul terorist", a menționat Zelenski. Acesta a subliniat că rachetele rusești și dronele iraniene sunt folosite în mod constant pentru a lovi, în primul rând, energia ucraineană. Zelenski a menționat că atacul masiv asupra Ucrainei din 16 decembrie a afectat peste 20 de milioane de locuitori.

Ca urmare, orașele cu milioane de locuitori și majoritatea regiunilor au rămas complet fără electricitate. Mai exact, în seara acelei zile, 22.408.000 de ucraineni au fost deconectați de la sursa de curent. Iar peste zece milioane de oameni n-au avut apă și căldură. Amintim că, luni, rușii au lansat 23 de drone asupra capitalei Kiev, dintre care 18 au fost doborâte de forțele de apărare aeriană.

++++

Letonia va aloca 550 de mii de euro pentru achiziționarea de generatoare pentru presa ucraineană

Guvernul leton a decis să susțină inițiativa Ministerului culturii de a aloca 559.640 de euro din bugetul de stat pentru cheltuieli neprevăzute, pentru presa de stat ucraineană, a informat Delfi, preluată de News.am din Armenia.

Suma va fi transferată către Consiliul Presei Publice Electronice (SEPLP) pentru achiziționarea de generatoare Diesel necesare activității companiilor publice de televiziune și de radio din Ucraina.

Pe 29 noiembrie, ministrul culturii și politicii informaționale din Ucraina, Alexander Tkacenko, a făcut apel la miniștrii culturii din statele membre UE să ofere tot sprijinul posibil sectorului cultural ucrainean și presei pentru a supraviețui iernii. Mass-media ucrainene au nevoie în special de generatoare Diesel.

Cabinetul de Miniștri leton a decis să aloce aproape 560 de mii de euro din bugetul de stat pentru achiziționarea de generatoare pentru nevoile Ucrainei.Pe 29 iunie, la Liov, ministerele culturii din Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ucraina au semnat Declarația de la Liov (Lviv), care evaluează posibilitatea creării unui fond special pentru a sprijini moștenirea culturală și activitățile presei de stat din Ucraina.

++++

Armata rusă se pregătește pentru exerciții militare de amploare

 

Agenția de știri Interfax, preluată de Hurriyet, a anunțat că armata rusă va organiza exerciții militare în Belarus, țară vecină cu Ucraina. Anunțul a fost făcut cu câteva ore înainte de vizita președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, la Minsk, pentru a se întâlni cu omologul său Alexander Lukașenko.

Conform agenției de știri, "rvaluarea finală a capabilităților de luptă ale unităților militare și a pregătirii pentru război se va face după exercițiile tactice ale batalionului."

Va avea loc un nou atac prin Belarus? Nu a fost anunțată data și locul în care se vor desfășura exercițiile militare. În luna octombrie, temerile că unități militare rusești au fost desfășurate în Belarus și că unități militare din Belarus vor participa la atacurile împotriva Ucrainei se intensificaseră.Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase: "Ne pregătim pentru toate scenariile de apărare posibile. Prioritatea noastră este să apărăm frontiera atât cu Rusia, cât și cu Belarus", referindu-se la atacurile care puteau veni din această țară.

Unul dintre oficialii militari de rang înalt din Ucraina, generalul Andrii Kovalciuk, declara într-un interviu că "la finele lunii februarie, ne gândim la un posibil atac din partea Belarusului."Sunt declarații în care se menționează că Ucraina va fi mai pregătită de această dată, în cazul în care Putin va încerca un al doilea asalt folosind militarii care nu au plecat pe front din cei 300 de mii mobilizați de-a lungul verii.

În atacul cu drone de luni dimineață au fost lovite instalații ale infrastructurii critice din Kiev. În comunicat dat se arată că în atac au fost folosite peste 20 de drone de fabricație iraniană și că cel puțin 15 dintre acestea au fost distruse.  

Sursa: RADOR