"Procesele de integrare blocate pentru Macedonia de Nord sunt o sursă de vulnerabilitate sistemică, ale cărei consecințe se răspândesc negativ asupra întregii regiuni. Credem sincer că acestea sunt vremuri istorice care necesită decizii ferme și oportune. Procesul de aderare mult întârziat al Macedoniei de Nord și Albaniei trebuie să înceapă acum, în iunie, în timpul președinției franceze a UE. Când, dacă nu acum?", a spus ministrul de externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, citat de Mediapool.

Într-o alocuțiune de deschidere a panelului de discuții „Drumul către Bruxelles”, care este un eveniment introductiv la Forumul de Dialog Prespa din acest an, care va avea loc la Ohrid în perioada 16-18 iunie, Osmani a subliniat că extinderea ordinii transatlantice și occidentale, bazată pe valori și principii, este în interesul atât al țărilor candidate, cât și al statelor membre, dar și în interesul păcii și cooperării globale.

„Cred că acum este momentul ideal pentru a se recunoaște eforturile consecvente ale Macedoniei de Nord și Albaniei și de a fi întâmpinate de către UE ca un angajament comun pentru o Europă mai sigură și mai puternică, rezistentă la fiecare influență din exterior”, a spus Osmani, citat de BTA.

Ministrul de externe a menționat că, chiar dacă acum nu se întâmplă nimic, țara va rămâne angajată în reformele europene, dar impulsul politic în sine va avea de suferit, iar ezitările și căutarea unor noi modalități inovatoare de menținere a status quo-ului nu vor descuraja influențele nefaste, ci dimpotrivă, acest lucru va trimite un mesaj greșit altor țări și cetățeni ai Balcanilor de Vest. Asta nu înseamnă că plănuim să părăsim calea europeană. Noi suntem europeni convinși, cu mare convingere, cu aproape 20 de ani de la realizarea Acordului de Stabilizare și Asociere la UE, excelenți în implementarea și armonizarea cu legislația europeană, și vom continua pe această cale, a spus Osmani.

Potrivit lui Osmani, integrarea în structurile euro-atlantice este mult mai mult decât garanțiile articolului 5 din Carta NATO și accesul la fonduri europene, deoarece apartenența la Alianță și UE este o confirmare a valorilor pe care țările le respectă și pentru care se străduiesc.

Forumul de dialog de la Prespa, a spus Osmani, a fost înființat ca o platformă pentru dialog, diplomație, compromis și rezolvare pașnică a neînțelegerilor. Aceste principii au o valoare practică ridicată. Prin urmare, în aceste vremuri cruciale din istoria lumii, noi suntem angajați aici, în regiune, cu extinderea și consolidarea ordinii bazate pe reguli, întruchipată în NATO și UE.

„Susținem ferm politica ușilor deschise de apartenență la Alianță și acordăm fără echivoc sprijin aderării Finlandei și Suediei la NATO, cu convingerea puternică că extinderea ne va face pe toți mai puternici și mai uniți”, a spus Osmani.

Insistăm, a spus Osmani, pentru începerea imediată a negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord și Albaniei la UE și facem apel să fie depuse toate eforturile pentru a face progrese în ceea ce privește statutul de candidat pentru aderarea la UE a Bosniei și Herțegovina și Kosovo și susținem progresul în negocierile privind Muntenegru și Serbia, dorind și lucrăm pentru a stabili relații durabile și pline de conținut cu Ucraina, Moldova și Georgia.

În urmă cu două zile, premierii Kiril Petkov și Dimitar Kovacevski s-au întâlnit din nou la Roma, dar deocamdată nu se așteaptă nicio soluționare a situației până la sfârșitul lunii iunie, când se întâlnesc liderii UE.

Continuăm să lucrăm în mod constructiv pentru găsirea unei soluții reciproc acceptabile cu Bulgaria. Cei doi premieri ne-au încurajat să continuăm discuțiile și în baza acestui mandat vom continua, dar până acum nu este nimic nou și diferit de ceea ce s-a discutat anterior. De îndată ce va fi, vă vom informa, a spus ministrul de externe Bujar Osmani.

"Nu pot să comentez dinamica internă din Republica Bulgaria. Important pentru noi este că avem o poziție aici cu privire la aceste probleme asupra cărora continuăm să comunicăm și sper că acest lucru va da roade", a spus Osmani, citat de BGNES.

Sursa: RADOR