Slovacia a intentat un proces la Curtea Europeană de Justiție împotriva deciziei UE de a impune cote obligatorii de refugiați, a anunțat, miercuri, premierul slovac, Robert Fico.

Plângerea Slovaciei vizează planul Uniunii Europene de relocare a 120.000 de solicitanți de azil în statele membre, în baza unui sistem de cote obligatorii, relatează FAZ.

Premierul Robert Fico a precizat că procesul a fost intentat la Curtea de la Luxemburg miercuri.

Decizia privind cotele a fost luată în septembrie, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Slovacia, Ungaria, Cehia și România au fost singurele state membre care au votat împotriva cotelor obligatorii.

Slovacia a anunțat imediat după JAI că va contesta aceste cote.

Și Ungaria a anunțat că se va adresa Curții de Justiție a Uniunii Europene dar nu a întreprins vreun demers în acest sens până acum.

Pe 22 septembrie, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat că Cehia intenționează să conteste la CJUE decizia privind distribuirea refugiaților pe baza cotelor obligatorii.

"Niciun stat membru al Uniunii Europene nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate, dar au dreptul să o conteste, iar Cehia intenționează să se adreseze Curții Justiție a UE", a afirmat  Jean Asselborn, a cărui țară deține Președinția rotativă a Uniunii.

România nu contestă. Așteaptă să vadă ce obțin alții

După decizia JAI, președintele Klaus Iohannis a declarat, pe 23 septembrie, că Bucureștiul se opune în continuare principiului "complicat” al cotelor obligatorii, dar nu face contestație la CJUE.

Întrebat într-o conferință de presă dacă România intenționează să se adreseze Curții de Justiție a UE, Iohannis a negat, spunând că "vom aștepta rezultatul acestor contestări (anunțate imediat după JAI de Ungaria, Cehia și Slovacia - n.r.)”.

Orban acuză un plan ascuns, de relocare a 500.000 de refugiați din Turcia direct în statele UE

Premierul ungar, Viktor Orban, i-a acuzat, miercuri, pe liderii UE și Guvernul de la Ankara de elaborarea pe ascuns a unui plan de relocare a 400.000 până la 500.000 de refugiați din taberele din Turcia direct în statele membre. El a avertizat țările europene să se aștepte la "o surpriză urâtă”.

În cadrul unei reuniuni cu mai mulți oficiali ungari, Viktor Orban a afirmat că un anunț în acest sens ar urma să fie anunțat de către Berlin chiar în cursul acestei săptămâni.

Orban se așteaptă la exercitarea unor presiuni puternice asupra Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Cehiei pentru a primi o parte din acești refugiați, dar Budapesta nu va accepta.

O astfel de propunere privind relocarea refugiaților din Turcia a fost discutată și la summitul UE din Malta, din noiembrie, dar a fost respinsă, a mai spus Viktor Orban. De asemenea, planul nu a fost inclus în acordul dintre Turcia și UE, deoarece susținătorii ideii nu au obținut majoritatea necesară.