Premierul slovac Eduard Heger a anunțat, luni, că a decis să predea Ucrainei întreaga sa flotă de avioane bombardiere sovietice Mig 29 pentru a sprijini efortul de război al Ucrainei.

Decizia a fost luată în coordonare cu vecina sa Republica Cehă, care va fi responsabilă cu patrularea spațiului aerian până când această țară va primi cele 12 avioane F-16 de fabricație americană care se preconizează a fi livrate în lunile următoare și care urmează să înlocuiască aeronavele donate acum.

Slovacia are o duzină de aeronave MiG-29 în versiune SD, care în 2005 au fost modernizate cu tehnologii compatibile cu sistemele NATO, implicând îmbunătățiri ale sistemelor de comunicație și navigație, precum și o nouă capotă a carlingii cu posibilitatea de a utiliza afișaje multifuncționale LCD.

Totuși, aceste dispozitive continuă să folosească același tip de arme și rachete de origine rusă. Această combinație va permite aviației ucrainene să folosească rapid aceste avioane, deoarece piloții lor cunosc dispozitivul și munițiile sale.

Heger a dat de înțeles că ar putea dona Ucrainei și aproximativ treizeci de tancuri de luptă T-72, tot de origine sovietică, se pare că de îndată ce forțele blindate NATO au fost dislocate în țară pentru a garanta protecția acestei țări.

Ideea de a dona Ucrainei avioane de vânătoare-bombardiere a fost deja pusă în discuție la începutul războiului, cu o primă ofertă din partea Poloniei, care propunea ca ele să zboare de la o bază aeriană americană din Germania, inițiativă despre care Washingtonul a considerat că a ridicat "îngrijorări serioase" cu privire la posibilele represalii ale Rusiei. Moscova a avertizat că o astfel de decizie ar fi un act ostil echivalent cu "participarea la război".

Ucraina a avut odată aproximativ 80 de Mig 29, dar a pierdut aproape jumătate dintre ele în urma invaziei ruse a Crimeii în 2014, capturate la baza de acolo.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri livrarea iminentă de arme aliaților din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina.

Sursa: RADOR