Parlamentul sloven a adoptat un amendament care autorizează căsătoria cuplurilor de același sex și adopția, în urma unei hotărâri a Curții Constituționale, informează publicația 20minutes.fr.

Modificarea dreptului familiei a fost adoptată de 48 de parlamentari, 29 au votat împotrivă, iar un altul s-a abținut.

Slovenia devine astfel prima țară din Europa de Est care a legiferat în această direcție. Majoritatea vecinilor săi nu permit uniunile civile sau căsătoriile între persoane de același sex. În Ungaria, discuțiile despre homosexualitate în fața minorilor sunt chiar pedepsite cu amendă din vara lui 2021.

În iulie, cea mai înaltă instanță din Slovenia a decis că legea care definește căsătoria ca fiind singura uniune între un bărbat și o femeie discrimina cuplurile de gay și lesbiene. Aceasta a suspendat cu efect imediat articolele contestate și a ordonat Parlamentului să modifice textul în termen de șase luni.

"Prin aceste amendamente, recunoaștem drepturi pentru cuplurile de același sex, drepturi pe care ar fi trebuit să le aibă de mult timp", le-a spus secretarul de stat Simon Maljevac parlamentarilor atunci când a prezentat amendamentul.

Membru al Uniunii Europene din 2004, Slovenia, care are două milioane de locuitori, se alătură celor 17 țări de pe continent care au legalizat deja căsătoria pentru toți.

sursa: RADOR