După alegeri, SPD a anunțat că intră în opoziție, după ce a făcut parte din Cabinetul condus de Angela Merkel. După eșecul negocierilor privind coaliția Jamaica,social-democraților li se cere să accepte dialogul, pentru a evita anticipatele.

În rândul social-democraților germani se înmulțesc vocile celor care pledează pentru o nouă mare coaliție. Ar fi a treia, din anul 2005 încoace, sub cancelara Angela Merkel și a patra în istoria Republicii Federale (1966-1969), relatează Deutsche Welle.

"SPD nu se poate comporta ca un copil încăpățânat", a afirmat ministrul social-democrat al Justiției, Heiko Maas. Și secretarul general al SPD, Hubertus Heil, a declarat, după opt ore de consultări ale conducerii social-democrate pe tema recomandărilor făcute de președintel Frank-Walter Steinmeier: "SPD nu va refuza dialogul".

Heil a mai spus că se așteaptă rezultatul convorbirilor pe care le va purta Steinmeier săptămâna viitoare cu șefii fracțiunilor celorlalte partide, precum și pașii următori pe care îi va propune șeful statului.

Joi, Steinmeier l-a primit pe Schulz pentru a-l convinge să se răzgândească în privința continuării colaborării cu CDU, pentru a asigura stabilitatea politică.

Analiștii estimează că Martin Schulz se va lăsa cu greu convins să accepte intrarea într-o nouă mare coaliție. De altfel, luni, la doar câteva ore după eșuarea negocierilor preliminare dintre CDU/CSU, FDP și Verzi privind alcătuirea coaliției Jamaica, conducerea SPD a reconfirmat refuzul de a forma o alianță cu formațiunile conservatoare, pledând pentru organizarea de alegeri anticipate. Există însă și mulți deputați care vor evitarea anticipatelor, pentru că se tem că și-ar pierde mandatul de parlamentar abia câștigat.

Decizia, la Congresul SPD

Peste două săptămâni se va desfășura la Berlin timp de trei zile congresul SPD. Cel târziu atunci conducerea ar trebui să prezinte bazei o foaie de parcurs privind disponibilitatea de a purta convorbiri pe tema formării unei coaliții de guvernământ spre binele țării. Pentru un astfel de demers este neapărată nevoie să se obțină suportul membrilor de partid.

Până atunci, la începutul săptămânii viitoare, președintele Frank-Walter Steinmeier i-a invitat pe Angela Merkel, pe liderul CSU, Horst Seehofer, și pe Martin Schulz la Palatul Bellevue, potrivit Welt Online.