Social-democratul Olaf Scholz a fost ales miercuri cancelar federal al Germaniei de Bundestag, punând capăt definitiv celor 16 ani în care această funcție a fost deținută de Angela Merkel, informează AFP și dpa, citate de Agerpres.

Susținut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi și de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag.

După aceasta el urmează să se deplaseze la reședința președintelui Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, pentru a primi din partea acestuia "actul de numire". În aceeași zi membrii executivului vor depune jurământul și își vor prelua oficial mandatele.

Partidul Social-Democrat, Verzii și FDP au semnat marți, la Berlin, acordul de coaliție care permite instalarea unui nou guvern la Berlin în această săptămână.

Semnarea acordului de coaliție guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămâni.

În alegerile parlamentare din 26 septembrie, SPD a obținut 27,5% din voturi, devansând blocul conservator format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și aliatul său bavarez, Uniunea Creștin-Socială (CSU), care a luat 24,1% din sufragii. Verzii au obținut 14,8%, iar Partidul Liber-Democrat (FDP) 11,5% din voturi. 

+++

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe Olaf Scholz prin două mesaje, în limba germană și în limba engleză, postate pe Twitter.

"Felicitări, Olaf Scholz, pentru alegerea în funcția de cancelar federal Aștept cu nerăbdare cooperarea noastră viitoare în cadrul Consiliului European și la nivel bilateral", a scris Iohannis.