The Capitals vă oferă o nouă rundă de știri din Europa, oferite de rețeaua EURACTIV.

BUCUREȘTI

Dragnea merge la congresul PES: Președintele PSD Liviu Dragnea va participa la Congresul PES din Madrid, deși în decembrie a spus că „nu poate poza alături de cineva care urăște România”. Socialiștii europeni sunt iritați, în special, de încercările PSD de a modifica legile justiției și au cerut repetat partidului afiliat din România să rămână pe linia „progresistă” a grupului socialist. Congresul de la Madrid îl va confirma pentru funcția de Spitzenkandidat pe Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, un critic acerb al schimbărilor operate de PSD.

Comisia nu este mulțumită de schimbările introduse prin OUG: Schimbările aduse legilor justiției de Guvernul român par a fi în contradicție cu recomandările Comisiei, a declarat Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Executivului UE. „Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare cele mai recente evoluții privind statul de drept în România”, a spus Schinas, adăugând că Executivul european va solicita explicații din partea Guvernului român cu privire la ultimele modificări. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

ZAGREB

Păreri despre Viktor Orban: Premierul croat Andrej Plenković a spus că omologul său Viktor Orban a făcut o greșeală când a anunțat un proiect controversat de lege care îi acuză pe Jean-Claude Juncker and George Soros de compromiterea securității Ungariei. Totuși, Plenković, al cărui partid, HDZ, este membru al Partidului Popular European, nu a spus că Orban ar trebui dat afară din PPE.

Parlamentul adoptă legislația privind geoblocarea: Legea care implementează legislația europeană privind eliminarea blocării pe criterii geografice va duce la o dezvoltare a comerțului electronic și multiple opțiuni pentru consumatori și comercianți. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

MADRID

Iberia se confruntă cu turbulențe legate de Brexit: Iberia, fostul transportator aerian național al Spaniei, a primit de la Comisia Europeană un termen de șase luni (în loc de 12) în care să-și reorganizeze structura acționariatului și să o adapteze la regulile europene în cazul unui Brexit fără acord, scrie partenerul EURACTIV, EuroEFE. Liniile aeriene europene în care care acționarii din UE nu dețin mai mult de 50% își pierd dreptul de a zbura pe teritoriul Uniunii. Iberia este deținută de compania britanică IAG. (EuroEFE.EURACTIV.es)

PARIS

Fiul lui Barnier pe lista lui Macron?: Numele primului candidat de pe lista pentru alegerile europene a partidului lui Emmanuel Macron, La République En Marche (LREM), este încă necunoscut, dar Nicolas Barnier, fiul negociatorului-șef al UE pentru Brexit Michel Barnier, ar putea prinde un loc eligibil din partea Agir, mișcare de centru-dreapta aliată cu LREM pentru alegerile europarlamentare.

Afacerea Benalla: Senatul francez a recomandat acuzarea lui Alexandre Benalla, fost consilier pe probleme de securitate al lui Macron, pentru mărturie mincinoasă. Benalla este acuzat de contradicții în depozițiile privind purtarea violentă în timpul protestelor de anul trecut. Senatorii au susținut că acest caz „subliniază disfuncționalitățile de la cel mai înalt nivel al statului”. (Cécile Barbière, EURACTIV.fr)

BERLIN

Cu piciorul pe frână: Verzii au criticat vehement guvernul federal după ce negociatorii UE au agreat primul set de reguli europene privind emisiile vehiculelor grele. Potrivit acestora, emisiile camioanelor trebuie să fie reduse cu 30% până la sfârșitul deceniului următor, dar Sven Giegold, eurodeputat din partea Verzilor, a spus că Executivul german a acționat din noi ca un avocat al producătorilor de mașini și nu în favoarea protejării mediului. (Claire Stam, EURACTIV.de)

LONDRA

Plecări și de la conservatori: Trei deputați conservatori au părăsit partidul, din cauza opoziției față de planurile premierului Theresa May privind Brexit. Cei trei s-au alăturat grupului celor șapte laburiști care s-au arătat nemulțumiți de atitudinea liderului partidului de opoziție, Jeremy Corbyn. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

Parlamentul European nu este un azil: Partidul conservator de guvernare (PiS / ECR) și-a prezentat candidații pentru alegerile europene din mai. Printre aceștia se numără foste „stele” ale politicii naționale, precum ex-premierul Beata Szydło, fostul ministru de externe Witold Waszczykowski și actualul ministru de interne, Joachim Brudziński. În capul listei se află Jacek Saryusz-Wolski, care a concurat, fără succes, cu Donald Tusk pentru poziția de președinte al Consiliului European în 2017. Robert Biedroń, lider al partidului de opoziție Wiosna, a scris pe Twitter: „Credeam că dinozaurii au dispărut. PE nu este un azil de bătrâni”. (Karolina Zbytniewska, EURACTIV.pl)

ATENA

Noua Democrație (ND) își menține avansul în fața Syriza: Partidul de stânga Syriza este în urma formațiunii de centru-dreapta Noua Democrație (PPE), potrivit unui nou sondaj. Popularii au acumulat 39% din intențiile de vot, în timp ce partidul care deține guvernarea doar 24,5%, în timp ce socialiștii sunt creditați cu un scor de 8,5%. Grecia va organiza alegeri naționale în noiembrie. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Felicitări de la Trump: Donald Trump l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru acordul cu Macedonia privind schimbarea numelui. Trump a spus că acordul dintre Grecia și Macedonia de Nord poate inspira alte state din regiune să își rezolve problemele bilaterale. (EURACTIV.com)

NICOSIA

Probleme cu Halloumi: Președintele Nikos Anastasiades i-a solicitat  șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, să grăbească procesul de protejare  a originii produsului halloumi/hellim, cel mai cunoscut produs tradițional din Cipru. Solicitarea de protecție trenează din 2015, dar lucrurile s-au complicat după ce un tribunal din Marea Britanie a dat recent unei companii britanice, deținute de o entitate greco-cipriotă, dreptul de a utiliza marca „Halloumi”. (EURACTIV.com)

VIENA

Legătura dintre negocierile cu UE și tarifele pentru importurile de mașini în SUA: Președintele american Donald Trump l-a primit călduros pe cancelarul austriac Sebastian Kurz la Casa Albă și a promis că vor avea o „relație excelentă”. Dar Trump a menționat că decizia taxării mașinilor din Europa va depinde de realizarea unui acord comercial cu UE. (Herbert Vytiska, EURACTIV.de)

BRATISLAVA

Fostul premier a avut discuții cu mafia italiană: Cotidianul La Repubblica scrie că procuratura italiană are informații privind o discuție telefonică între fostul premier slovac Robert Fico și Antonino Vadala, un cetățean italian care trăiește în Slovacia și care a fost investigat de autoritățile din Italia pentru legături cu Ndrangheta. Legăturile dintre politicienii slovaci și organizația mafiotă Ndrangheta erau subiectul unei investigații neterminate a jurnalistului Ján Kuciak, care a fost ucis în urmă cu un an, împreună cu logodnica sa. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Conflictul de interese al lui Babiš: Premierul Andrej Babiš, al doilea cel mai bogat om din Cehia, este menționat într-un raport asupra bugetului din UE, cu suspiciunea privind conflictul de interese, care este acum investigat de Comisie. Babiš a fost proprietarul concernului Agrofert, care a primit milioane de euro ca subvenții agricole de la UE. În 2017, el a cedat controlul Agrofert și neagă conflictul de interese, dar criticii spun că este în continuare în spatele companiei.

Carnea de vită poloneză: Autoritatea sanitar-veterinară din Cehia a găsit 700 kilograme de carne de vită din Polonia contaminate cu salmonella. Ca urmare, ministerul agriculturii a cerut inspectarea tuturor importurilor de vită din Polonia. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

SOFIA

Alegerea unei noi Comisii Electorale: Partidul de guvernământ GERB a pornit procedurile privind alegerea unei noi Comisii Electorale Centrale, în absența socialiștilor. Aceștia s-au retras din Parlament, spunând că nu poate fi garantată corectitudinea alegerilor după recentele schimbări ale legislației electorale. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

BELGRAD

BERD cere reforme mai ample: Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare crede că Serbia are nevoie de reforme mai ample, pentru că rata de creștere a economiei este preconizată la 3,5% în 2019, în scădere de la 4,4% anul trecut. BERD vede riscuri fiscale importante pentru economia Serbiei, provenind de la firmele de stat nerestructurate, în timp ce reformele din sectorul public și administrația fiscală progresează lent. (Julija Simić, Beta-EURACTIV.rs)