O selecție de știri din capitalele Europei, selectate de redacțiile regionale EURACTIV.

Chiar dacă marile partide politice europene par să fi acceptat pachetul anunțat de Consiliul European privind numirile în posturile înalte ale Uniunii, socialiștii din Parlamentul European spun că nu vor valida în orb desemnarea ca președinte a Comisiei a actualului ministru german al apărării, Ursula von der Leyen.

„Agenda ei trebuie să includă elemente progresiste”, a spus o sursă din conducerea grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) pentru EURACTIV.

Șefii de stat și de guvern din UE au nominalizat-o pe von der Leyen (care aparține grupului de centru-dreapta al popularilor europeni, PPE) pentru a conduce viitorul Executiv comunitar, ce ar trebui „să intre în pâine” de la 1 noiembrie. Dar pentru a deține șefia Comisiei, von der Leyen trebuie să obțină și acordul Parlamentului European.

Ia socialiștii din legislativul UE au fost extrem de critici cu propunerea Consiliului, considerând că Frans Timmermans, candidatul lor cap de listă, a fost sacrificat din cauza opoziției puternice a populiștilor și statelor din grupul de la Visegrad.

„Candidatul nostru a fost exclus deoarece a apărat valorile europene și statul de drept. Pot să vă asigur că vom apăra aceste principii cu și mai multă energie”, a declarat liderul grupului S&D, Iratxe García, în plenul de la Strabourg.

O discuție oficială pe această temă este programată pentru săptămâna viitoare, dar sursa citată a spus că delegațiile socialiștilor din Germania, Olanda, Belgia și Marea Britanie se opun vehement numirii lui von der Leyen. Dar Garcia trebuie să ajungă la un compromis, mai ales din cauza presiunii puse de premierul spaniol Pedro Sanchez, care a reușit să obțină funcția de șef al diplomației UE pentru ministrul său de externe, Josep Borrell.

Chiar dacă grupul nu este încântat de ideea unui șef popular la Comisia Europeană, socialiștii ar putea ajunge la un compromis, dacă viitorul Executiv UE promovează o agendă mai progresistă în special în domenii precum migrație, schimbări climatice sau pe teme sociale, a mai spus sursa citată.

Dar este clar că, în pofida opoziției vehemente pe care au afișat-o la anunțarea pachetului, tonul socialiștilor s-a mai moderat, în contextul în care un membru al grupului lor a fost ales președinte al Parlamentului European, după cum au sugerat liderii UE în cadrul Consiliului.

Dar, la Berlin, pachetul propus de Consiliul European a provocat agitație în cadrul coaliției de guvernare, unde social-democrații au acuzat-o pe Angela Merkel că a încălcat principiul Spitzenkandidat. Ba mai mult, prin nominalizarea Ursulei von der Leyen fără acceptul cabinetului, Merkel a încălcat și regulile guvernului federal, motiv pentru a părăsi coaliția, a susținut Sigmar Gabriel, fostul șef al SPD, partidul social-democrat german.

Chiar dacă actualii șefi ai social-democraților nu par atât de dornici să iasă de la guvernare, ei și-au exprimat speranța că Parlamentul European ar putea întoarce decizia Consiliului, și va determina alegerea unui candidat cap de listă.

De cealaltă parte, șefa CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, i-a luat apărarea lui Manfred Weber, candidatul cap de listă al PPE, spunând că acesta s-a dat deoparte, „de dragul Europei și Germaniei”, când a realizat că nu poate strânge o majoritate și i-a lăsat cale liberă lui Frans Timmermans.