Poliția catalană a anunțat, oficial, luni, că șoferul furgonetei albe care a intrat joi în mulțimea aflată pe la Rambla, Barcelona, a fost identificat ca fiind Younes Abouyaaqoub, scrie presa internațională.

update Younes Abouyaaqoub ar fi fost împușcat mortal de poliția catalană în Subirats, un oraș din apropierea Barcelonei, potrivit presei spaniole. Bărbatul purta o centură cu explozibili și a strigat "Allah Akbar".  

"Suspectul purta ceea ce părea a fi o centură explozivă. A fost împușcat", a scris poliția pe Twitter, care nu a precizat, însă, clar dacă a fost ucis sau nu, scrie Reuters.

***

Presa a fost cea care, inițial, l-a dat drept principal suspect pe Younes Abouyaaqoub.

''Este periculos și ar putea fi înarmat. Acest autor prezumtiv al atentatului din 17 august de la Barcelona este dat în urmărire. Este vorba despre șoferul camionetei'', a transmis și poliția pe Twitter.

"Totul sugerează că Younes Abouyaaqoub era la volan", a confirmat ministrul catalan de Interne, Joaquim Forn.

Între timp, bilanțul morților în urma atentatelor de la Barcelona și Cambrils, revendicate de Statul Islamic, a ajuns la 15. A 15-a victimă a teroriștilor este un bărbat de 34 de ani, originar din Vilagranca del Penedes, găsit mort prin înjunghiere într-un autovehicul care se sustrăsese unui control al poliției la câteva ore după atacul de la Barcelona și reapărut ulterior în apropiere de capitala catalană, la Sant Just Desvern. Polițiștii, care nu făcuseră până acum legătura între acest incident și atentatele din Catalonia, cred că acesta ar putea avea legătură cu Younes Abouyaaqoub, care acum este dat în urmărire prin Interpol în întreaga Europă.

"Cerem ajutorul publicului pentru găsirea lui. Avem nevoie de orice informație pe care o putem primi de la oameni despre el, nu numai despre locul în care este acum, ca să-l prindem, ci și despre trecutul său, despre cine era, despre contactele sale, despre locurile pe care le frecventa", a transmis ministerul spaniol de Interne, care crede că Younes Abouyaaqoub, un marocan în vârstă de 22 de ani, ar putea avea deja înfățisarea schimbată, cu o barbă de trei-patru zile.

Poliția îl caută atât în Catalonia, cât și la granița cu Franța.

"Până anul trecut, Younes a fost absolut normal"

Rudele din Mrirt, orașul în care s-a născut Younes Abouyaaqoub, fratele său, Mohamed Houli Chemlal, dar și doi verișori de-ai lor, implicați în atacuri, au declarat că i-au văzut ultima dată pe cei doi când au apărut pentru o scurtă vizită neașteptată în martie, pentru Reuters.

"Am deschis ușa și i-am văzut pe Younes și pe Mohamed pe motociclete, nimeni din familie nu știa că vin, asta a fst ultima oară când i-am văzut", a spus o verișoară de a lui.

Femeia a povestit că Mohamed era cel mai conservator, dar, în același timp, și cel care frecventa cluburi de noapte și bea alcool, înainte ca comportamentul lui să se schimbe acum trei ani. Îl învinuiește că l-ar fi influențat pe Younes.

"Până anul trecut, Younes a fost absolut normal, dar când ne-a vizitat la începutul acestui an, a refuzat să dea mâna cu noi, la fel ca și pe Mohamed. Younes a intrat, a mers la rugăciunea de vineri la moscheea locală și am luat împreună prânzul împreună. Dupa aceea, am călătorit împreună în toată țara, am mers la ocazii de familie, la nunți, lucrurile erau normale", a povestit verișoara celor doi.

Fatima Abouyaaqoub, mătușa lui Younes, a povestit că acesta s-a mutat în Spania în jurul anului 1999, la un an după ce tatăl său, Omar Abouyaaqoub, a plecat acolo din Maroc cu barca. Omar lucra în industria de cherestea din Spania și s-a mutat în Franța anul trecut.

"Eu nu am simpatie pentru Younes, chiar dacă îl prind și îl ucid. Îmi fac griji pentru fratele meu, tatăl său și mama lui, care sunt analfabeți și nici măcar nu vorbesc arabă sau spaniolă. Acești băieți au profitat de analfabetismul părinților lor", a spus femeia.

Fatima Abouyaaqoub crede că este posibil ca Younes și ceilalți să fi fost îndoctrinați de Abdelbaki Es Satty, un imam din Ripoll, care ar fi părăsit orașul spaniol cu două zile înainte de atac.

"Acești băieți nu pot nici măcar să citească arabă. Orice i-a făcut să se schimbe, s-a întâmplat în Europa, nu aici", a spus mătușa celor doi băieți.

Structura celulei teroriste care a comis atentatele de la Bacelona și Cambrils

Ziarul spaniol El Pais a prezentat, la sfârșitul săptămânii trecute, presupusa structură a celulei teroriste care a comis atentatele de la Bacelona și Cambrils. Dintre aceștia, șase sunt morți, patru au fost reținuți, iar trei erau în continuare căutați de autoritățile spaniole.

Younes Abouyaaqoub, suspectat că a condus mașina care a intrat în mulțime la Barcelona. Cardul său de credit a fost folosit pentru a închiria cele trei camionete ale teroriștilor, se afla pe lista celor căutați.

 

"Vreau ca fiul meu să se predea"

La sfârșitul săptămânii, într-o întâlnire cu presa în orașul Ripoll, de unde erau originari majoritatea celor implicați în atacurile de la Barcelona și Cambrils, mama lui Younes Abouyaaqoub i-a transmis fiului său să de predea.

"Vreau să se predea. Nu vreau să mai omoare, Islamul nu spune așa ceva", a spus aceasta, subliniind că preferă ca fiul său să fie în închisoare sau mort, decât să mai ucidă alte persoane.

Ministrul de Interne al Spaniei a anunțat, sâmbătă, că celula jihadistă a fost "destructurată", declarație cu care poliția catalană nu a fost de acord, subliniind că ea este cea care conduce ancheta și că "o persoană este dată în continuare în urmărire", iar atât timp cât "nu au localizat sau arestat persoanele pe care le consideră ca făcând parte din această celulă teroristă", "nu putem considera ancheta, dusă de Mossos D'Esquadra (poliția catalană) finalizată".