Dezamăgiți de corupție, violențe și de problemele economice, soldați irakieni își abandonează posturile și se amestecă printre refugiații care se îndreaptă spre Europa. Viitorul lor este însă incert deoarece foștii combatanți nu au dreptul la azil.

Interviuri cu diverși refugiați și analize asupra activităților pe social media arată, potrivit Reuters, că soldați din armata irakiană, dar și membri ai poliției și forțelor speciale, precum și membri ai milițiilor șiite și luptători kurzi au plecat în ultimele luni sau intenționează să facă acest lucru.

Soldații s-au amestecat printre cele peste 50.000 de persoane care au părăsit Irakul în ultimele trei luni, conform datelor ONU.

Incapacitatea Irakului de a-și păstra soldații amenință să erodeze moralul și așa scăzut al unei armate care trebuie să lupte zilnic împotriva organizației jihadiste Statul Islamic. Fenomenul ar putea submina și eforturile coaliției internaționale conduse de SUA, care a cheltuit miliarde de dolari pentru antrenarea și echiparea forțelor irakiene.

Generalul Tahsin Ibrahim Sadiq, purtător de cuvânt al armatei irakiene, a precizat pentru Reuters că armata nu este îngrijorată de plecarea soldaților, estimând că numărul acestora este de câteva zeci. Nu de aceeași părere este un reprezentant al Peshmerga, trupele kurde irakiene. Saed Kakaei nu a putut oferi o cifră exactă, dar a precizat că numărul kurzilor care pleacă este "îngrijorător”.

"Dezertarea” militarilor reflectă un sentiment al lipsei de speranță care domină societatea irakiană, la mai bine de un an de când ISIS a preluat controlul asupra unei treimi din teritoriul țării. În pofida recuperării unor teritorii, membrii forțelor armate spun că pleacă deoarece se confruntă zilnic cu ofensiva insurgenților, cu violența acestora și cu probleme economice.

Mulți sunt nemulțumiți și dezamăgiți și de oficiali pe care-i acuză că i-au abandonat, lăsându-i să lupte singuri în prima linie, în timp ce politicienii eșuează în a furniza resursele necesare și se îmbogățesc prin metode necinstite.

Un membru al forțelor speciale din Ramadi, capitala provinciei Anbar, susține că peste 100 de colegi au plecat în Europa în ultimele șase luni. Reuters nu a putut confirma informația din surse independente.

Mulți soldați și-au modificat profilul pe Facebook. Dacă înainte apăreau în fotografii obosiți, ținând arme în mâini și cu tancuri pe fundal, acum pot fi văzuți plimbându-se cu bicicleta sau relaxându-se în parcuri din Austria, Germania sau Finland.

Corupție și "soldați fantomă”

Irakienii se plâng de mult timp de corupție și de modul în care este condusă țara. Iar forțele armate nu sunt ocolite de consecințele acestui comportament.

O investigație oficială a scos la iveală anul trecut 50.000 de "soldați fantomă” în registrele armatei. Aceste "fantome” sunt vinovate în parte de faptul că armata a pierdut, în iunie 2014, controlul asupra orașului Moșul. "Soldații fantomă" apăreau pe statele de plată ale armatei, dar dădeau o parte din salariu ofițerilor lor, care, în schimb, le permiteau să nu se prezinte la datorie.

În ultimul timp, forțele irakiene au apelat la ajutor din partea milițiilor șiite și a luptătorilor voluntari, grupați sub numele de Hashid Shaabi. Dar și aceștia au început să plece. 

Irakienii se confruntă de mulți ani cu o guvernare slabă, violențe și probleme economice, dar în ultima perioadă au fost mai determinați să plece după ce au văzut cum vecinii sirieni sunt primiți cu căldură în Europa. De multe ori, ei pleacă în grabă, folosind Facebook și alte rețele de socializare pentru a-și găsi stabili traseul către Europa.

Viitorul lor pe Vechiul Continent este însă plin de incertitudini, deoarece, conform unei purtătoare de cuvânt a Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), foștii combatanți nu vor primi statutul de refugiat.

Națiunile Unite estimează că sute de mii de persoane vor părăsi Irakul, în următoarele luni.