Potrivit presei oficiale nord-coreene, soldatul american Travis King a recunoscut că "a intrat ilegal" în Coreea de Nord pe 18 iulie și și-a exprimat voința de a obține azil în țară sau într-o țară terță.

Pentagonul nu a putut deocamdată să verifice aceste informații, relatează France 24.

Soldatul american intrat luna trecută în Coreea de Nord a recunoscut că a intrat ilegal și și-a exprimat dorința de a obține azil în țară sau într-o țară terță, a relatat marți presa oficială nord-coreeană. Sunt primele comentarii făcute de Phenian despre acest caz.

Travis King trebuia să se întoarcă în Statele Unite după ce a avut necazuri cu justiția sud-coreeană, dar a trecut frontiera cu Nordul pe 18 iulie amestecându-se într-un grup de turiști care vizitau zona demilitarizată care desparte cele două Corei.

"Potrivit unei anchete a unui organ competent al RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, n. red.) Travis King a recunoscut că a intrat ilegal pe teritoriul RPDC", a relatat agenția de presă oficială KCNA.

Potrivit KCNA, Travis King a spus că a decis să intre în Coreea de Nord din cauza "tratamentelor inumane și discriminării rasiale din cadrul armatei americane". Travis King "a fost ținut sub control de soldați ai Armatei populare a Coreii când a intrat deliberat" într-o zonă nord-coreeană, a adăugat agenția, confirmând pentru prima dată detenția militarului.

Travis King și-a "exprimat voința de a căuta refugiu în RPDC sau într-o țară terță, declarându-se deziluzionat de societatea non-egalitară americană", a mai susținut KCNA, precizând că o anchetă a regimului este în continuare în desfășurare.

Pentagonul a arătat marți că nu a putut să verifice afirmațiile atribuite lui Travis King de media nord-coreene. "Rămânem concentrați (ca întoarcerea sa să se facă în deplină securitate). Prioritatea ministerului este de a-l aduce pe soldatul King acasă și folosim toate mijloacele disponibile pentru a reuși", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

"Oportunitate de propagandă"

Primul comentariu oficial al Coreii de Nord despre soldatul King este pură propagandă, a estimat pentru AFP Soo Kim, fostă analistă a CIA, expertă în practica politică în cadrul LMI Consulting.

"Trecerea lui King în Coreea de Nord a furnizat regimului lui Kim o oportunitate cu multiple intrări, prima ducând, evident, la eventuale negocieri cu Statele Unite pentru eliberarea lui King", a declarat ea, subliniind că nord-coreenii sunt "negociatori duri".

"Este și o oportunitate pentru propaganda regimului de a se pune într-o lumină favorabilă, de a răsturna situația în așa fel încât să critice Statele Unite și să exprime ostilitatea profund înrădăcinată a Phenianului față de Washington", a adăugat ea.

Sursa: RADOR