Soțiile cetățenilor ruși mobilizați pentru a lupta împotriva Ucrainei au condamnat sărbătorirea Zilei Rusiei, pe 12 iunie, și le-au cerut cetățenilor să li se alăture în organizarea unei zile de solidaritate cu deținuții politici din Rusia.

O postare intitulată ”Ziua Rusiei, fără Rusia” a fost publicată de Mișcarea soțiilor celor mobilizați Puti Domoi/The Way Home. Pe 31 mai, Ministerul rus al Justiției a adăugat această mișcare în Registrul așa-zișilor ”agenți străini”. Membrii mișcării au calificat invazia rusă asupra Ucrainei un ”război fără sfârșit și fără niciun fel de obiective”, iar sărbătorirea în ”astfel de condiții” a Zilei Rusiei este total greșită.

”Este crunt să sărbătorim în astfel de condiții. Oare este corect? Avem unele dubii în legătură cu asta. Este regretabil faptul că astăzi în toate orașele sunt scandate numeroase lozinci interminabile patriotice și toată lumea se îmbată cu un extaz festiv, calificând sărbătoarea drept o nouă sărbătoare pentru pseudo-patrioți și Z-nick-uri”.

”Banii pe care i-au cheltuit autoritățile pentru a sărbători, potrivit membrilor acestei mișcări, ar fi putut fi cheltuiți pentru amenajarea de adăposturi împotriva bombardamentelor în regiunile de graniță”.

”Astăzi dorim să vă reamintim faptul că Rusia nu este doar un teritoriu, ci are și oameni... Drept urmare, este mult mai bine să vă alăturați zilei de solidaritate cu deținuții politici din Rusia. Acești oameni sunt cei mai afectați de regimul represiv al autorităților, dar cu toate acestea, lor nu le-a fost teamă să lupte”, au conchis soțiile celor mobilizați în mesajul transmis.

Ziua Solidarității cu Deținuții Politici a fost organizată pentru al doilea an consecutiv, un telemaraton online în sprijinul deținuților politici și a tuturor celor care au suferit din cauza poziției lor anti-război, a fost desfășurat de mass-media independente, bloggeri, proiecte ale Fundației Anticorupție și de Mihail Hodorkovski.

Potrivit OVD-Info, de la începutul războiului pe scară largă din Ucraina, peste 900 de persoane au fost puse sub acuzație penală în Rusia, din cauza opiniilor sau a acțiunilor lor împotriva războiului. Este vorba, în primul rând, despre articole scrise despre așa-zisele știri false despre armată și discreditarea acesteia, precum și despre justificarea terorismului și a altor articole similare.

Mișcarea Drumul spre Casă/The Way Home este o asociație din care fac parte rudele persoanelor mobilizate care caută soluții pentru readucerea lor în Rusia. Mișcarea a fost fondată în toamna anului 2023. Participanții săi au publicat un manifest, în care s-au plâns că nu mai există nicio speranță pentru revenirea celor dragi acasa și că autoritățile i-au păcălit.

La începutul lunii iunie, mai mulți participanți ai The Way Home au îngenuncheat în fața clădirii Ministerului rus al Apărării și au cerut să se stabilească condițiile de revenire acasă pentru cei mobilizați în cadrul operațiunii militare ruse din Ucraina, așa cum autoritățile ruse numesc în continuare acest război dus împotriva Ucrainei, notează www.severreal.org.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA