Spania este a treia țară din Uniunea Europeană care a acordat cele mai multe vize de protecție temporară cetățenilor ucraineni care fug de războiul din țara lor.

Este vorba despre 153.000 de beneficiari până în noiembrie, deși la distanță de Polonia și Germania, ambele primind aproape de un milion (de ucraineni), potrivit datelor de la Oficiul European de Statistică, Eurostat, citat de Lanza Digital.

În noiembrie anul trecut, Polonia a găzduit 40.370 de persoane care fugeau de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, urmată fiind de Germania, cu 36.385 de beneficiari ai statutului, și de România, cu 10.745.

În total, autoritățile poloneze înregistrează cel mai mare număr de cazuri vizând această protecție, cu 939.865 de cazuri în total, urmate de autoritățile germane, cu puțin peste 901.930 de beneficiari.

În orice caz, numărul persoanelor cu protecție temporară în UE înregistrează o tendință de scădere, din cauza anulării înregistrărilor de protecție temporară, reducându-se în 20 dintre statele membre ale blocului.

O scădere similară a fost deja înregistrată în octombrie față de septembrie. Concret, în Polonia scăderea a fost de 14.150 de beneficiari, în timp ce în Bulgaria, Irlanda și Germania este aceeași situație, dar, pe de altă parte, Franța a înregistrat cu 5.505 de beneficiari în plus.

Comisia Europeană a lansat în martie anul trecut mecanismul de protecție a refugiaților războiului din Ucraina, la doar câteva zile după începerea invaziei ruse, măsură prin care ucrainenii pot călători liber în interiorul Uniunii, se pot stabili în oricare dintre statele membre, își pot găsi un loc de muncă și au acces la asistență medicală.

Propunerea Bruxelles-ului este de a se prelungi acest mecanism până în martie 2024, demers aflat în așteptarea aprobării celor Douăzeci și șapte, care a fost anunțat în octombrie anul trecut, împreună cu o inițiativă de a ajuta refugiații să își găsească un loc de muncă în UE.

sursa: RADOR