Spania a anunțat că se va opune acordului privind Brexit, dacă nu primește clarificări în legătură cu modul în care vor avea loc negocierile privind statutul Gibraltarului, relatează BBC Online.

Ministrul spaniol de Externe, Josep Borrell, a insistat că negocierile privind Gibraltar trebuie să fie "separate” de cele privind Brexit. Madridul nu va fi de acord cu înțelegerea la care au ajuns Londra și Bruxelles, dacă această chestiune nu va fi lămurită, a spus el.

Cucerit de englezi în timpul războiului de secesiune spaniol, Gibraltar e revendicat în prezent de Spania. Pe parcursul negocierilor, Madridul a purtat negocieri separate cu Marea Britanie privind chestiuni ce țin de frontieră.

Ministrul pentru Gibraltar, Fabian Picardo, a comentat pe Twitter declarațiile oficialului spaniol, precizând că acestea nu ajută la crearea unui climat de încredere reciprocă.

Obiecțiile ridicate de Spania au apărut după ce autoritățile de la Madrid au descoperit că o clauză strecurată în textul de 585 de pagini prevede că negocierile teritoriale vor acoperi și Gibraltarul și alte teritorii britanice de peste mări.