Anunțul vine în momentul în care guvernul spaniol de stânga al lui Pedro Sánchez și partidul lui Puigdemont negociază o lege de amnistie pentru separatiștii implicați în tentativa de secesiune a Cataloniei din 2017.

Curtea Supremă Spaniolă, cel mai înalt organ judiciar din țară, a anunțat joi deschiderea unei anchete pentru "terorism" împotriva fostului președinte catalan și lider independentist Carles Puigdemont, scrie publicația belgiană Le Vif.

Anunțul vine în timp ce guvernul spaniol de stânga al lui Pedro Sánchez și partidul lui Puigdemont negociază o lege de amnistie pentru separatiștii implicați în încercarea de secesiune a Cataloniei în 2017, una dintre cele mai grave crize politice cu care s-a confruntat Spania contemporană.

Într-un comunicat, Curtea Supremă a declarat că este "competentă" să "deschidă o anchetă și, dacă este cazul, să-l judece pe fostul președinte regional catalan Carles Puigdemont" pentru "infracțiuni de terorism în legătură cu faptele vizate de ancheta privind un Tsunami democratic".

"Tsunami democratic" este numele unei misterioase platforme care a chemat la proteste împotriva condamnării, pe 14 octombrie 2019, a nouă lideri pro-independență la închisoare pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Mii de activiști au blocat aeroportul din Barcelona în acea ​zi. Această organizație a fost și la originea, printre altele, a întreruperii de drumuri în Catalonia, într-un context de tensiuni mari marcate de scene de gherilă urbană la Barcelona.

Curtea Supremă, care a desemnat un judecător de instrucție să investigheze acest caz, "nu are nicio îndoială cu privire la faptul că faptele de care este acuzat 'Tsunami democratic' țin de terorism", continuă instața în comunicatul său.

Potrivit acesteia, "există mai multe indicii care susțin participarea la fapte a lui Carles Puigdemont", care "a fost informat încă de la început de crearea acestui nou grup organizat în vederea subminarii ordinii constituționale și a destabilizării grave a instituțiilor democratice".

Pe lângă Puigdemont, care a fugit în Belgia în 2017 pentru a scăpa de urmărirea penală de către justiția spaniolă, această anchetă îl vizează și pe Rubén Wagensberg, un ales în parlamentul regional catalan care a părăsit Spania în urmă cu câteva săptămâni pentru a evita urmărirea penală.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA