Premierul Pedro Sanchez nu a reușit să formeze o nouă coaliție guvernamentală, iar spaniolii revin la urne pe 10 noiembrie.

Socialiștii conduși de Sanchez (PSOE) au câștigat alegerile din aprilie, dar nu au obținut și majoritatea, iar premierul a negociat în principal cu formațiunea de stânga Unidas Podemos formarea unei coaliții.

Dar, după atâtea luni, cele două partide nu au ajuns la un compromis, în contextul în care liderul Podemos, Pablo Iglesias, și Sanchez nu au reușit să se înțeleagă asupra structurii guvernului. Stânga radicală voia să facă parte din guvern, în timp ce premierul le-a oferit doar un program comun și șefia unor agenții.

Analiștii politici spanioli, citați de EFE, susțin că, deși socialiștii au făcut unele concesii, principala cauză a blocajului este neîncrederea dintre cei doi lideri.

După consultări cu principalele partide politice, regele Felipe a confirmat că niciunul dintre candidați nu a reușit să-și asigure susținerea unei majorități pentru a fi învestit.

„Țara este sortită să organizeze noi alegeri la 10 noiembrie”, a recunoscut marți Pedro Sanchez după ce a fost primit de regele Felipe al VI-lea. „Rezultatul consultărilor cu regele este clar: nu există nicio majoritate în Camera Deputaților care să poată garanta formarea unui guvern”, a adăugat socialistul care a câștigat ultimul scrutin de la 28 aprilie, dar fără să obțină majoritatea absolută, transmite Agerpres.

Ca urmare, parlamentul va fi dizolvat pe 23 septembrie, data limită fixată pentru învestirea unui nou șef al guvernului, iar spaniolii se vor prezenta din nou la urne, pentru a treia oară în acest an, după alegerile legislative din 28 aprilie și cele europarlamentare din mai.

De fapt, climatul politic din Spania s-a complicat foarte mult în ultimii patru ani, după intrarea în Parlament a radicalilor de stânga din Podemos și a liberalilor din Ciudadanos în 2015. În plus, formațiunea de extremă dreapta Vox a câștigat foarte mult teren în ultima perioadă.

Chiar dacă nu s-a înțeles cu Podemos, Sanchez tot putea fi învestit dacă Ciudadanos și Partidul Popular nu votau împotrivă. Însă forțele de dreapta au cerut ca Sanchez să le garanteze că nu îi va grația pe separatiștii catalani dacă vor fi condamnați de Curtea Supremă pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017.

Totuși, socialiștii sunt principalii favoriți și în alegerile din noiembrie, după victoriile din scrutinele anterioare, iar unele estimări arată că ar putea câștiga chiar mai multe mandate decât cele 123 (dintr-un total de 350) pe care le dețin acum.