Guvernul spaniol urmează să facă presiuni asupra Franței, Germaniei și Italiei pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare prin stabilirea unui buget al zonei euro, precum și a unui ministru de finanțe.

Premierul Mariano Rajoy a declarat că țara sa va pleda, la mini-summitul din 28 august la care mai participă Franța, Germania și Italia, pentru un buget și un ministru de finanțe al Zonei Euro.

"Vom continua să lucrăm pentru aprofundarea Uniunii economice și monetare”, a declarat premierul conservator, după o întrevedere cu regele Felipe al VI-lea, relatează EurActiv.com.

"Spania sprijină (crearea) unui post de ministru al Finanțelor și a unui buget al Zonei Euro, care va apropia progresiv standardele de viață din toate statele europene”, a precizat Mariano Rajoy, care va participa la mini-summitul de la Paris, găzduit de președintele francez, Emmanuel Macron, un susținător al acestor politici.

Totodată, Rajoy a pledat pentru o trezorerie europeană care să emită eurobonduri, fapt ce a consolida credibilitatea pieței Zonei Euro.

În iunie, ministrul spaniol de Finanțe, Luis de Guindos, a pledat pentru o reformă a Zonei Euro, care să includă și înființarea unui "fond monetar european”.

De Guindos a declarat pentru Financial Times că Brexit și Donald Trump sunt factori care împing UE și Zona Euro către o integrare aprofundată, chiar dacă reformele propuse necesită schimbarea tratatelor europene.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că va susține propunerile, deși există o rezistență puternică a opiniei publice în Germania față de acestea, iar alegerile generale bat la ușă.