Regatul spaniol este cel mai nou membru a listei statelor UE care critică deschis regimul de sancțiuni impus Moscovei din cauza destabilizării Ucrainei.

Șeful diplomației iberice a declarat, după o intrevedere cu omologul său rus, că „păstrarea sau ridicarea sancțiunilor depinde de implementarea acordului de la Minsk. Sancțiunile nu sunt benefice pentru nimeni”. 

Jose Manuel Garcia-Margallo, ministru spaniol de externe, e de părere că veștile din teren, din Ucraina, „sunt bune, armamentul greu este retras… deci nu văd niciun motiv pentru care sancțiunile ar fi extinse”. Problema oficialului este însă pierderea considerabilă de bani pe care Spania o resimte din cauza embargoului la import de produse alimentare impus de Rusia.

„Sancțiunile produc pagube serioase economiei spaniole, avem pierderi mari, cu precădere în sectorul agricol”, a precizat ministrul, adăugând că „trebuie să includem cumva interesele Rusiei în acordul de asociere al Ucrainei la UE. Acordul trebuie completat cu un mecanism de cooperare cu Rusia”.

Serghei Lavrov a spus la rândul său că Rusia nu discută despre sancțiuni pentru că ele „nu au fost alegera noastră. Nu o să încercă să ne convingem prietenii europeni de nimic, viața va pune oridine în toate”. Ministrul rus a precizat, totuși, că și-ar dori o situație în care „fiecare membru UE să se ghideze după interesul național”, relatează EU Observer.