Social-democrații (SPD) și conservatorii (CDU/CSU) sunt umăr la umăr la alegerile legislative de duminică din Germania, arată două sondaje realizate la ieșirea de la urne. SPD are 1,6 procente în plus.

SPD are 25,7%, urmat de CDU/CSU, cu 24,1%.

Ambele partide au anunțat că doresc să facă parte din noul guvern, notează DW.

Verzii se pregătesc să obțină cel mai bun rezultat din istoria lor - circa 14%.

Dreapta radicală Alternativa pentru Germania (AfD) și liberalii din FDP au în jur de 11%, iar Partidul Stânga - 4,9%, dar va intra în Bundestag pentru că a obținut 3 mandate directe.

Primele exit-poll-uri sugerează faptul că partidele de centru stânga sunt câștigătoarele alegerilor. Atât SPD, cât și Verzii sunt pe cale să obțină cu cinci procente mai mult față de precedentele alegeri din 2017.

Conservatorii au pierdut procente importante la finalul erei Angela Merkel. Ei au cu peste opt procente mai puțin decât în 2017 și se îndreaptă spre cel mai slab rezultat din 1949 încoace.

Rezultatele fac ca negocierile pentru formarea unei coaliții să fie complicate și de durată.

O variantă ar fi continuarea marii coaliții formată de CDU/CSU și SPD, care guvernează din  2013. 

O altă variantă ar fi o coaliiție din trei partide, ceea ce ar fi o premieră pentru Germania la nivel federal.

Astfel, CDU/CSU, Verzii și FDP ar putea forma guvernul, dar și SPD ar putea să ajungă la o înțelegere cu ecologiștii și cu liberalii.

Alegerea noului cancelar de către Bundestag nu va avea loc până când nu se formează o coaliție. Asta ar putea dura luni de zile.

În acest timp, Angela Merkel va conduce Executivul de la Berlin.

Într-o dezbatere televizată după primele exit-poll-uri, Olaf Scholz a declarat că rezultatele arată că cetățenii vor o schimbare: ”Vor ca viitorul cancelar să fie candidatul SPD”. 

Precizând că nu e mulțumit de rezultatul CDU, Armin Laschet speră că noua coaliție va fi condusă totuși de creștin-democrați.