Liderii SPD, FDP și ai Verzilor vor să înceapă negocierile pentru formarea unei coaliții. Acordul preliminar include sfârșitul motorului cu combustie internă și o poziție mai fermă în privința statului de drept din UE.

A fost convenit un text comun, iar șefii celor trei partide au anunțat că vor să înceapă negocierile, după ultimele discuții de tatonare, care au avut loc vineri, 15 octombrie. Candidatul SPD pentru funcția de cancelar, Olaf Scholz, a salutat discuțiile, calificându-le drept constructive. El a mai spus că acordul preliminar reprezintă ”un rezultat foarte bun”, abordând ”tot ceea ce este necesar pentru Germania”.

”Avem în față o coaliție care vrea să modeleze anii ’20 în sensul dezvoltării către un viitor durabil”, a comentat pentru EURACTIV Germania Udo Bullmann, membru al Comitetului executiv al SPD și europarlamentar.

Suveranitate strategică

Acordul preliminar are un capitol separat dedicat ”Responsabilității Germaniei în Europa și în lume” în care se vorbește, printre altele, despre creșterea suveranități strategice a Europei.

Documentul prevede o mai bună cooperare între armatele naționale europene, a spus Bullmann. În materie de politică externă, de securitate și dezvoltare, Germania ar trebui să adopte o poziție mai europeană și bazată pe valori. Totodată, Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite ar trebui să devină un reper.

”Acesta este un angajament că ne interesează capacitatea UE de a acționa și nu blocarea acesteia”, a mai spus Bullmann. Acordul prevede, de asemenea, dorința celor trei partide de a lucra ”pe linia parteneriatului franco-german și în strânsă cooperare în cadrul Triunghiului Weimar” (Berlin, Paris și Varșovia).

În ceea ce privește politica fiscală, părțile doresc să se ”asigure” că Europa își va reveni după pandemie ”pe baza unor finanțe publice solide și durabile”. Creșterea economică se va baza pe Pactul de stabilitate și creștere, care și-a ”dovedit flexibilitatea”, se arată în acord.

Referirea la Pactul de stabilitate și creștere arată intenția de a lucra pe baza regulilor existente, a spus Bullmann, menționând că, în trecut, Pactul a fost revizuit de mai multe ori și că acest lucru ar putea fi făcut din nou în viitor.

Sustenabilitate financiară

În timp ce Pactul de stabilitate și creștere cu obiectivele sale bugetare pentru statele membre este în prezent suspendat până în 2023 din cauza crizei COVID-19, comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a anunțat o revizuire și o posibilă reformă a regulilor fiscale.

Deși conceptul de sustenabilitate fiscală include un angajament față de sustenabilitatea datoriilor, implică și investiții în viitor, de exemplu în combaterea schimbărilor climatice sau a digitalizării, a mai spus Bullmann.

Politica fiscală este una dintre principalele provocări pentru o alianță între SPD, FDP și Verzi. În timpul campaniei electorale, SPD și Verzii au cerut investiții și impozite mai mari pentru persoanele cu venituri mai mari, în timp ce FDP a respins majorările de impozite și a susținut disciplina bugetară.

La nivel național, acordul menține limintarea datoriilor, o promisiune de campanie a FDP. De asemenea, partidele se angajează să nu crească impozitele. Nici impozitul pe avere nu e prevăzut, deși SPD și Verzii au pledat pentru o astfel de măsură.  

”Poziție fermă” privind statul de drept

Cele trei partide doresc să se asigure că UE ”își protejează valorile și statul de drept, atât pe plan intern, cât și extern”. Deși criticate în mod repetat pentru că au încălcat statul de drept, Polonia și Ungaria nu sunt menționate în document.

Potrivit lui Bullmann, o coaliție ”Semafor” ar avea o ”poziție clară” cu privire la valorile la care trebuie să adere toate statele membre UE. Comisia Europeană a manifestat ”o mare ezitare” în această privință în ultimii ani.

Protejarea demnității umane și a drepturilor fundamentale, libertatea presei și independența judiciară sunt ”cele mai importante”, susțin cele trei partide.

”Nu cred că un guvern condus de noi se va face că nu vede atunci când vor exista alte încălcări ale drepturilor europene în statele membre”, a spus Bullmann.

Acordul abordează și protejarea climei. Cele trei partide vor să susțină propunerea Comisiei Europene de a pune capăt motorului cu combustie internă. Ca parte a pachetului său climatic Fit for 55, Comisia a propus ca, începând cu 2035, să nu se mai vândă mașini noi pe benzină și motorină.

SPD, Verzii și FDP doresc să facă din Germania ”piața principală a electromobilității” și ”să accelereze masiv” extinderea infrastructurii stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. Dar, deși SPD și Verzii au solicitat-o, în acord nu figurează nicio limită de viteză pe autostrăzi.

Organismele de conducere ale SPD și ale Verzilor și-au dat acord pentru începerea negocierilor. Luni și-a dat acordul și conducerea FDP.