Egiptul a primit "semnale pozitive" de la Hamasul palestinian cu privire la un potențial armistițiu cu Israelul în Fâșia Gaza, a declarat joi un "înalt oficial", citat de Al-Qahera News, o publicație apropiată serviciilor de informații egiptene.

"Hamas își va prezenta răspunsul cu privire la propunerea de armistițiu în zilele următoare", precizează această sursă, Egiptul, împreună cu Statele Unite și Qatarul conducând medierea pentru a obține acceptarea unui proiect de încetare a focului dezvăluit săptămâna trecută de președintele american, Joe Biden, notează La Libre Belgique.

"Liderii Hamas ne-au informat că studiază în mod serios și pozitiv propunerea de armistițiu", a spus același "înalt oficial", citat de Al-Qahera News, asigurând că Egiptul "a primit semnale pozitive de la Hamas care indică aspirația sa spre încetarea focului". Acești lideri Hamas au fost, de asemenea, "invitați" să meargă la Cairo "pentru a discuta toate detaliile legate de situația actuală", precizează aceeași sursă.

Acest anunț de la Cairo vine în timp ce președintele american și alți 16 lideri, în principal din Europa și America Latină, au îndemnat joi Hamas să accepte propunerea de încetare a focului aflată în prezent pe masă. Planul prevede o încetare a focului de șase săptămâni, însoțită de o retragere israeliană din zonele dens populate din Gaza, eliberarea unor ostatici ținuți pe teritoriul palestinian, în special femei și bolnavi, și a unor deținuți palestinieni arestați în Israel.

"E timpul ca acest război să se încheie și acest acord este un punct de plecare necesar', a declarat Casa Albă într-un comunicat comun cu liderii Franței, Regatului Unit, dar și Argentinei, Braziliei și Columbiei. "Nu este timp de pierdut. Cerem Hamas să încheie acest acord", adaugă comunicatul, semnat inclusiv de țări precum Brazilia și Columbia ai căror președinți de stânga au denunțat cu fermitate războiul dus de Israel.

Marți, mediatorul qatarez a declarat că așteaptă "o poziție clară" din partea guvernului israelian cu privire la planul de încetare a focului. "Nu am văzut încă o poziție foarte clară din partea guvernului israelian cu privire la principiile stabilite de Biden", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Qatar, Majed al-Ansari.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA