Procentul neafiliaților a crescut deja la 30 la sută.

Tabăra de alegători ai FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creștin Democrat) prezintă o scădere masivă, însă, în concordanță cu tendințele anterioare, poate fi observat că opoziția este incapabilă să se adreseze alegătorilor dezamăgiți de partidele de guvernământ, rezultă din datele unui sondaj de opinie efectuat de Institutul Medián în luna decembrie, la solicitarea portalului ungar hvg360, relatează Nepszava.

Potrivit sondajului, în rândul întregii populații cu drept de vot popularitatea FIDESZ a scăzut cu 16% în ultimele trei trimestre ale anului trecut. Alegătorii care s-au îndepărtat de partidele de guvernământ continuă să întărească rândurile neafiliaților, iar opoziția nu este capabilă să îi atragă pe aceștia în baza sa electorală. Așadar, puterea partidelor de guvernământ nu este amenințată de nimic și nici în cazul unei alianțe de opoziție acestea nu ar putea fi înlocuite într-un scrutin care ar avea loc în curând.

Procentul independenților a crescut însă până la 30 la sută. În rândul alegătorilor care ar merge la urne în mod cert, susținerea FIDESZ-KDNP este în continuare de 50%, partidele de guvernământ fiind urmate în clasament de Coaliția Demokratică (DK), cu 12 la sută.

Formațiunile Momentum și Patria Noastră se bucură în prezent de un sprijin de opt procente fiecare în parte, iar partidul satiric "Câinele cu Două Cozi" de șapte procente. Sprijinul partidului Jobbik este de 5%, al Partidului Socialist Ungar (MSZP) și al formațiunii Politica Poate Fi Altfel (LMP) de câte doi la sută, iar formațiunea Dialog are o susținere doar de unu la sută. Mișcarea Ungaria Tuturor, condusă de Péter Márki-Zay - care încă nu este oficial un partid - are un sprijin de 3%, iar Partidul Popular al lui Péter Jakab se bucură de un sprijin de 2%.

Sursa: RADOR