Sprijinul pentru refugiații climatici este defectuos în întreaga lume
În 2023, 26,4 milioane de oameni au fost forțați să se mute din cauza inundațiilor, uraganelor, secetei sau cutremurelor.
Tragedia care s-a abătut asupra [statului] Rio Grande do Sul nu este un eveniment izolat pe planetă. Aproximativ 26,4 milioane de oameni, puțin peste dublul populației orașului São Paulo, au fost obligați anul trecut să-și abandoneze casele, în căutarea unui adăpost din cauza inundațiilor, uraganelor, secetelor extreme și cutremurelor, scrie publicația braziliană O Globo.
Peste cele 20,5 milioane de persoane expulzate în urma conflictelor armate și a violenței, potrivit unei estimări a Centrului de Monitorizare a Deplasărilor Interne (IDMC), o entitate care măsoară impactul asupra populației produs de conflictele armate, de violență și de dezastrele naturale. Natura a fost mai severă decât criminalitatea și ciocnirile geopolitice sau etnice.
Evenimentele climatice extreme au avut loc mai frecvent și mai intens. Ultima inundație de proporții comparabile din [statul] Rio Grande do Sul s-a produs în luna septembrie a anului trecut și cea anterioară în 1941. Urmare a dimensiunii sale, Brazilia conduce statisticile celor forțați să-și abandoneze casele din cauza dezastrelor naturale în din America Latină — 745.000 de oameni, o treime din totalul de pe continent. O altă cauză pentru care sute de mii de brazilieni au fost forțați să se mute a fost seceta din Amazonia, care, prin golirea lacurilor și râurilor, a redus securitatea alimentară a populației.
În întreaga lume, fluctuațiile drastice ale climei au forțat deplasarea unor populații din ce în ce mai mari. În Filipine, 2,54 milioane de oameni și-au căutat refugiu departe de casele lor, după intemperiile nemiloase, rezultate din tranziția dintre fenomenele La Niña și El Niño. Odată cu ploaia vin bolile. În Pakistan, luna august a anului trecut a fost o lună cu mari inundații, care au obligat 732.000 de oameni să caute adăpost în alte regiuni. Și, dacă apele nu erau de ajuns, au apărut focare de boli precum malaria.
Chiar și în țările bogate, inundațiile de proporții biblice sau secetele toride alternează ca efecte ale schimbărilor climatice asupra vieții populațiilor. În Canada, incendiile de pădure au alungat 192.000 de oameni de la casele lor. În Statele Unite, în timp ce incendiul provoca, de asemenea, distrugeri, s-au înregistrat ploi extreme în California și un val de uragane în Florida. În ciuda acestui fapt, cele 200.000 de persoane strămutate au fost în număr mai mic decât în alți ani.
Fiecare țară are nevoie de planuri de protecție a populației din cauza înrăutățirii fluctuațiilor climatice. O întrebare vitală este cum să găsim resurse pentru finanțarea ajutorului pentru victime. În Brazilia, întrucât bugetul Uniunii este închistat, alternativa ajunge să fie îndatorarea publică, aflată deja la niveluri îngrijorătoare.
La COP-28, la Dubai, la sfârșitul anului trecut, a fost dată publicității o listă de promisiuni de donații către Fondul de Pierderi și Pagube pentru ajutorarea victimelor catastrofelor climatice. A însumat 661 milioane de dolari. Este puțin în comparație cu succesiunea evenimentelor extreme. Agenda discuțiilor privind încălzirea globală continuă să rămână în urmă naturii.
Sursa: RADOR RADIO ROMANIA
Comentarii