SRI, DIICOT și IGPR verifică vizita făcută în România de tânărul care a comis atentate în două moschei din Noua Zeelandă.

Cele trei instituții au declanșat o anchetă, după ce procurorul-şef din Bulgaria a anunţat vineri că atacatorul a făcut un turneu în România, Ungaria şi în Bulgaria în 2018, potrivit unor surse judiciare citate de Știrile Pro TV.

Sotir Ţaţarov, procurorul general al Bulgariei, a anunţat că bărbatul a vizitat Bulgaria, România şi Ungaria în 2018. Brenton Tarrant ar fi vizitat oraşele Sofia şi Plovdiv în noiembrie 2018, după care a venit în România, de unde a închiriat o maşină cu care s-a dus în Ungaria.

Autorităţile bulgare nu au informații espre activităţi teroriste ale suspectului pe teritoriul Bulgariei.

Extremistul de dreapta australian care a comis vineri atacurile sângeroase soldate cu 49 de morţi în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, a călătorit și în Croaţia la sfârşitul lui 2016 şi începutul lui 2017, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei, citată de agenţia naţională HINA, relatează Agerpres.

Numele lui Șerban Cantacuzino, domn al Țării Românești în secolul al XVII-lea, apare pe unul dintre încărcătoarele folosite de atacatorul de la moscheea Al Noor din Christchurch. Unii utilizatori Facebook au remarcat că pe arma cu care atacatorul a ucis mai multe persoane în atentatul terorist de vineri pare că scrie Ștefan cel Mare, în timp ce alții au observat simbolul Gărzii de Fier.