State membre UE vor obiective mai ambițioase privind mediul, dar se lovesc de opoziția Germaniei
Un grup de opt state membre au cerut viitoarei Comisii Europene să ridice obiectivul privind reducerea emisiilor de carbon până în 2030.
Uniunea Europeană și-a propus să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, dar mulți observatori consideră că obiectivul pentru 2030 este prea puțin ambițios.
În acest context, miniștrii pentru mediu din Spania, Portugalia, Letonia, Suedia, Danemarca, Franța, Luxemburg și Olanda i-au solicitat lui Frans Timmermans, cel care urmează să fie prim vicepreședinte responsabil cu Pactul ecologic european în viitoarea Comisie Europeană, să majoreze obiectivul Uniunii în ce privește reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 40% la 55% până în 2030.
Dar activiștii de mediu au remarcat absența Germaniei de pe lista semnatarilor acestei scrisori, scrie EURACTIV.com.
„Mulți sunt deja iritați de planurile subțiri ale cancelarului (Angela) Merkel pentru reducerea emisiilor pe plan local. Acum este evident pentru toată lumea că așa-zisa sa poziție de lider în domeniul schimbărilor climatice este doar o protecție pentru marile corporații industriale și producătorii auto din Germania”, a spus Sebastian Mang, climate policy adviser la Greenpeace EU.
Angela Merkel a stat în expectativă în domeniul mediului până de curând. În martie, Merkel a refuzat, alături de Ungaria, Polonia și Cehia, să se ralieze la obiectivul privind neutralitatea, pentru a se angaja la acesta două luni mai târziu.
Ezitările în privința obiectivului de zero emisii în 2050 sunt motivate de teama privind impactul asupra industriei auto, dar Germania a susținut atât obiectivul pentru 2030, cât și pe cel pentru 2050, la summitul UE din iunie.
Deși există o largă susținere în UE pentru obiectivul de zero emisii până în 2050, se mențin diferențe între statele membre în privința progreselor care ar trebui făcute în această direcție până în 2030. Majoritatea statelor Uniunii au convenit în 2018 asupra unei reduceri a emisiilor de 40%, obiectiv criticat de unii ca nefiind suficient de ambițios.
Președinta noii Comisii, Ursula von der Leyen, i-a trasat deja lui Timmermans sarcina de a majora obiectivul de reducere a emisiilor până în 2030 de la 40% "la cel puțin" 50%, amintește Agerpres.
Ursula von der Leyen, care a fost ministru al apărării în guvernul condus de Merkel, a încercat să facă mai multe concesii în domeniul protecției mediului pentru a-și asigura sprijinul verzilor în Parlamentul European, care va vota peste două săptămâni Comisia pe care o conduce și programul acesteia.
Comentarii