Închiderea televiziunii Al-Jazeera, reducerea legăturilor cu Iranul și ruperea relațiilor cu grupările islamiste sunt printre lucrurile cerute administrației de la Doha de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein.

Cele patru state arabe care boicotează Qatarul pentru presupusul sprijin acordat de acesta terorismului au trimis regimului de la Doha o listă cu 13 solicitări, potrivit unui material Reuters care citează un oficial al uneia din cele patru țări, transmite Agerpres.

Cererile, menite a pune capăt celei mai grave crize din zona Golfului din ultimii ani, par formulate cu scopul de a înăbuși o politică externă de două decenii prin care Doha și-a depășit cu mult condiția, evidențiindu-se ca mediator de pace, adesea în conflicte din zone musulmane.

Poziția independentă a monarhiei de la Doha - inclusiv linia conciliantă față de Iran și sprijinul pentru grupări islamiste, mai ales pentru Frații Musulmani - i-a înfuriat pe unii dintre vecinii săi, care văd în islamismul politic o amenințare.

Lista - alcătuită de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Bahrein, care au rupt relațiile diplomatice, economice și de călătorie cu Doha la 5 iunie - mai cuprinde cererea de închidere a unei baze militare a Turciei în Qatar, a declarat oficialul pentru Reuters.

De asemenea, Doha trebuie să anunțe ruperea legăturilor cu organizații teroriste, ideologice și sectare printre care Frații Musulmani, Statul Islamic, Al-Qaida, Hezbollah și Jabhat Fateh al Sham, fosta aripă a Al-Qaida în Irak, și să-i predea pe toți teroriștii de pe teritoriul său, a indicat aceeași sursă, sub rezerva anonimatului.

Cele patru state acuză Qatarul că finanțează terorismul, alimentând instabilitatea regională, și întreține relații amicale cu Iranul, acuzații respinse însă de Doha.

În plus, Qatarului i se cere să înceteze amestecul în afacerile interne și externe ale cele patru state arabe, precum și practica de a acorda cetățenie qatareză cetățenilor din aceste țări.

Qatarul trebuie să plătească despăgubiri acestor state pentru orice pagube sau costuri provocate în ultimii ani de politicile sale, a adăugat sursa citată de Reuters.

Oficialii qatarezi nu au comentat deocamdată în legătură cu lista prezentată, dar ministrul de externe, șeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, a declarat luni că Doha nu va negocia cu cele patru state dacă acestea nu vor ridica sancțiunile.

Potrivit oficialului citat, Qatarul are la dispoziție 10 zile pentru a se conforma, după care lista va deveni 'nulă'. Orice acord de conformare la cerințele formulate va fi monitorizat, cu rapoarte lunare în primul an, trimestriale în al doilea an și anuale în următorul deceniu, a adăugat oficialul.